Liperissä ennakkoääniä yli 200 edellisvaaleja enemmän

Ennakkoon äänestäminen on lisännyt suosiotaan.

Liperiläiset antoivat kotimaassa ennakkoon 2.443 ääntä, mikä on yli 200 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten kunnallisvaaleissa. Silloin ennakkoon kävi äänestämässä 2.225 henkilöä
Ennakkoon äänestäneiden määrä oli 26,6 prosenttia äänioikeutetuista, mikä viitannee edellisvaaleja aktiivisempaan osallistumiseen. Ainakin sillä päästiin yli valtakunnan keskiarvon, joka jäi 24,4 prosenttiin.

Naiset olivat ennakkoon miehiä aktiivisempia, sillä 1.337 naista ja 1.106 miestä on jo äänestänyt.
Liperissä äänioikeutettuja on yhteensä 9.199. Heistä miehiä on 4.678 ja naisia 4.521. Kunnassa on äänioikeus kaikkiaan 71 täällä asuvalla ulkomaalaisella, joista naisia on 43 ja miehiä 28.
Äänestysinnostus kasvoi ennakkoäänestyksen loppua kohden, sillä kahden viimeisen päivän aikana, maanantaina ja tiistaina Liperin kolmella äänestyspaikalla kävi yhteensä yli tuhat kansalaisvelvollisuuden täyttäjää.

Viikonloppu oli jostain syystä huomattavasti hiljaisempi. Etenkin lauantaina ilmeisesti rankka vesisade piti väen sisätiloissa, sillä koko päivänä uurnilla poikkesi vain hieman yli sata liperiläistä.
Vuoden 2004 kunnallisvaaleissa liperiläiset käyttivät äänioikeuttaan varsin laiskasti, sillä äänestysprosentti jäi 58,6:een.

Rääkkylässä äänestysprosentti jo 36,1

Rääkkyläläiset ovat aina olleet ahkerina ennakkoäänestyksen aikaan, eikä poikkeusta tullut näissäkään vaaleissa.
Ennakkoääniä naiset antoivat 807 ja miehet 379, näin ennakkoprosentti nousi 36,1:een.

Myös siellä kaksi viimeistä päivää olivat selvästi muita vilkkaampia. Maanantaina äänestämässä kävi 171 ja tiistaina 177 kuntalaista. Viikonvaihteessa kumpanakin päivänä luku jäi alle 40.

Edellisissä kunnallisvaaleissa ennakkoon äänestäneiden määrä oli 922, mutta luvun pienentyminen selittynee pääosin asukkaiden vähenemisellä.
Äänioikeutettuja Rääkkylässä on nyt yhteensä 2.235. Heistä miehiä on 1.160 ja naisia 1.075 ja ulkomaalaisia 26, joista naisia on 19 ja miehiä 7.

Sunnuntaina ehtii vielä

Varsinaisena äänestyspäivänä tulevana sunnuntaina Liperissä voi äänestää seitsemässä paikassa: kirkonkylässä pääkirjastossa, Honkalammen, Salokylän, Viinijärven, Ristin ja Vaivion koululla sekä Roukalahdella Kivekkäitten talolla.

Rääkkylässä äänestyspaikkoja on kaksi; kirkonkylässä kunnanvirastolla ja Rasivaarassa koululla.
Äänestysaikaa on aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Vastaa