Vanhaa ruokaperinnettä elvytetään Liperissä

Puuhaemännät ja ruokien valmistajat Sisko Piiroinen , Seija Räty ja Raili Räty. Esko Pajarinen dokumentoi hankkeen filmille.

Kaksivuotinen ruoka- ja kekriperinnettä elvyttävä hanke huipentuu kekrijuhlaan marraskuun alussa. Esko Pajarinen dokumentoi aineiston elokuvaksi.

– Haastattelimme yli viisikymmentä liperiläistä ikäihmistä, hankkeen puuhanainen ja käsikirjoittaja Kaija Matilainen kertoo projektin lähtökohdista.
Haastateltavia pyydettiin kertomaan vanhoja perinteisiä liperiläisiä ruokia ja reseptejä sekä kekriperinteeseen liittyviä muistoja. Haastattelujen perusteella valittiin ruokalajeja kokeiltavaksi.

– Osa resepteistä tuli suoraan haastateltavilta. Osasta tuli vain nimi ja vanhoista keittokirjoista etsittiin ohjeet, kertoo Reetta Juvonen, Liperin koulun entinen kotitalousopettaja, ruokaperinteen asiantuntija.
Ruokia valmistettiin perinteisin valmistusmenetelmin.

Perinteestä filmi

Esko Pajarinen kuvasi haastattelutilanteet, raaka-aineitten hankinnan ja ruokien valmistuksen vajaan tunnin mittaiseksi filmiksi Ruoka- ja kekriperinne. Elokuva on Pajariselta jo viides liperiläistä perinnettä ja elämäntapaa kuvaava dokumentti.

– Tämä käy hyvin esimerkiksi opetusfilmiksi kouluihin, Pajarinen toteaa.
Elokuvan päähenkilöistä mainittakoon projektipossu Osku ja sen kaveri Juuso, joiden taivalta filmillä seurataan ihan ruokapöytään saakka.
Kerätystä aineistosta on myös suunnitelmissa myös kirja, kunhan sinne asti päästään.
– Tarinaa ja ruokaohjeita, ne kaikkein eniten käytössä olleet reseptit, Reetta Juvonen kertoo.

Kekrijuhlasta perinne

Hankkeen huipennuksena järjestetään Liperissä Kekrijuhla marraskuun ensimmäisenä päivänä.
Pakanallinen kekrijuhla korvasi aikoinaan joulun ja uudenvuoden, perinne säilyi pisimpään Itä-Suomessa. Kekri päätti satovuoden, juhlaa vietettiin syömällä ja juomalla hyvin. Kekrijuhlaa vietettiin muisteloiden mukaan Liperissäkin vielä 1900-luvun alkupuolella pyhäinmiesten päivän paikkeilla.

Nyt Liperissä järjestettävään juhlaan odotetaan kahtasataa kävijää. Tarjolla on perinteisiä ruokia sieltä vanhimmasta päästä, tappaiskeittoa ja sen seitsemän särvintä, ruisleipää ja piimä- ja ohrarieskaa.
– Tavoitteena on, että tapahtumasta tulee perinne, Liperi-seuran puheenjohtaja Juhani Kosonen kertoo.

Vastaa