Suomen Kultakurkku tulee Liperistä

Pari vuotta sitten Jouni Laasonen lauloi Tapsan tahtien finaalissa ja pääsi silloin Magnum 7-karaokelevyn kanteen. Kotona hänellä on melkoinen tekninen arsenaali.

– Kaksi ensimmäistä laulua meni mielestäni finaalissa ihan nappiin, kolmas ei odottamalla tavalla, tuore Kultakurkku 2008 karaokemestari Jouni Laasonen arvioi omaa esitystään, jolla yleisen sarjan voitto tuli Liperiin.

Hän selvisi noin neljän sadan karaokelaulajan joukosta ensin semifinaaliin ja siitä kymmenen parhaan joukossa finaaliin, kun viime viikonvaihteessa Saarijärvellä laulettiin valtakunnallisista karaokemestaruuksista.
Hän oli valinnut kilpailukappaleikseen tuoretta tuotantoa: Jari Sillanpään levyttämän Oon kuka on, Janne Raappanan Odota mua ja Mikael Konttisen Milloin.

– Viisihenkinen tuomaristo taisi onneksi muistaa kaksi hyvin sujunutta kappaletta. Tosin yleisön aplodit olivat hyvät viimeisenkin jälkeen, vaikka se ei mennytkään niinkuin toivoin.
Voitto toi 42-vuotiaalle lauluniekalle single-levyn levytyssopimuksen Akun tehtaalle sekä ”pari kassillista kaikenlaista tavaraa” ja kahdelle hengelle vuorokauden kylpylähotellissa.
Liperiin tuli samaisessa yleisessä sarjassa enemmänkin menestystä, sillä kymmenen finalistin joukkoon ylsi myös ylämyllyläinen Irina Tanskanen.

Laulu pysyy vielä rattona

Jouni Laasonen kertoo harrastaneensa musiikkia kaiken ikänsä. Karaokekisoja hän on kiertänyt kahdeksisen viime vuotta. Tutuksi ovat tulleet myös Tapsan tahdit Nokialla, missä hän on pari kertaa yltänyt finaaliin saakka.

– Sieltä on tullut pohjaa, miten on laulettava ja esiinnyttävä menestyäkseen.
Karaoketaidot säilyvät tuoreina, kun hän käy viikonloppuisin joko vetämässä karaokekeikkoja eri puolilla Itä-Suomea tai itse kajauttamassa karaokea jossain päin Liperissä tai lähiseudulla.
Ammatiksi hän ei alaa vaineksi, sillä päivätyö hitsaajana ja polttoleikkaajana Joensuussa maistuu säännöllisine työaikoineen.

– Mutta hyvää vastapainoa työlle karaoke on, Jouni vakuuttaa.
– Jo ihan pienestä pitäen soittelin kotona urkuja ja kitaraa, jonka soittoa opiskelin murrosiässä pari vuotta musiikkiopistossa. Yläasteella soitin bassokitaraa bändissä, mutta sitten tuli pitkä tauko.
Orkesteri perustettiin myöhemmin uudelleen, ja lopetettiin kahdeksan vuotta sitten. Sen tilalle tuli karaoke.

Kouluttautumista ja uusia kisoja

Voittoisan viikonvaihteen jälkeisenä maanantai-iltana Jouni oli heti suuntaamassa laulutunnille:
– Olen toista kautta Markku Köntän opissa. Lisäksi Jarmo Kuittinen opettaa minulle äänenmuodostusta. Nyt on menossa neljäs vuosi, kun kansalaisopistossa ääntäni koulutetaan. Tunneista on ollut suuresti apua.

Seuraavaksi mestarin tähtäimessä on toinen valtakunnallinen karaokekilpailu Enzoy Star. Sen semifinaalit lauletaan Vantaalla tammikuussa ja loppukilpailu helmikuussa.
Karaokeharrastus jatkuu suvussa, sillä perheen Oskari-poika on jo voittanut Viinijärven koulun karaokekilpailun. Kenties isää ja poikaa nähdään ja kuullaan joskus yhteisillä areenoilla…

Vastaa