Puolet Liperin valtuustosta vaihtui ennen vaalipäivää

Ehdokkaiden kokonaismäärä on hyvin lähellä neljän vuoden takaista lukemaa. Paikkaa valtuustosalissa tavoittelee nyt 130 ehdokasta, kun heitä vuonna 2004 oli 133.
Suurin kasvu on tapahtunut Kokoomuksessa, joka lisäsi ehdokasmääräänsä 13:sta 23:een. Liperissä saatu 76 prosentin kasvu oli puolueen suurin koko maakunnassa.
Myös perussuomalaiset ovat onnistuneet lisäämään ehdokkaidensa määrää. Valikoimaa on nyt 18 sijaan 22.

Vihreillä on edellisvaalien tapaan kaksi ehdokasta, Vasemmistoliitolla ei ole näissä vaaleissa yhtään. Kristillisten ehdokasmäärä on pudonnut yhdellä seitsemään. Ihan uutena on paikallisvaaleihin lähdössä Itsenäisyyspuolue yhden ehdokkaan voimin.

Keskusta ja Sdp ovat molemmat miinuksella. Demareilla oli edellisvaaleissa 46 ehdokasta, nyt luku on 34 (-12), Keskustan ehdokasmäärä on suurin, 41, mutta siinäkin lukemassa on neljän vuoden takaiseen kymmenen prosentin miinus (-4).

Nimekkäitä
poisjääjiä

Sdp:n nykyvaltuutetuista jättäytyy viisi omalla päätöksellään pois. Annu Alava, Anne Jetsonen, Heli Lavikainen, Toivo Mäntynen ja Saimi Varis eivät ole äänestäjien käytettävissä.
Perussuomalaisista haluaa jatkaa Juhani Kummunmäki, Esko Hyttinen ei asettunut ehdolle. Kristillisistä jää lehterien puolelle ainoa nykyvaltuutettu Kirsi Piironen.

Keskustalla on nimekäs pois jääjien lista: Anita Koistinen, Paavo Koponen, Tuula Malinen, Seppo Martikainen, Hannu Mononen, Kosti Parviainen, Jari Rouvinen, Raili Toivanen, Tuija Turunen, ja Kari Tuovinen.

Puheenjohtajat
jatkohaluisia

Sekä Liperin kunnanhallituksen että -valtuuston puheenjohtajisto hakee näistä vaaleista jatkovaltakirjaa. Niin varsinaiset kuin varapuheenjohtajatkin ovat kaikki äänestäjien arvioitavissa.
Keskustan nykyisistä valtuutetuista ovat ehdolla Pentti Kuokkanen, Kauko Piironen, Jorma Pitkänen, Eero Reijonen, Jussi Sallinen ja Anna-Marja Jokiniemi.

SDP:stä hakevat jatkovaltakirjaa Pekka Huikuri, Esko Karkkonen, Tero Kuittinen, Sanna Parkkinen, Marja-Leena Kivivuori ja Jorma Simonen.
Kokomuuksen kaikki nykyvaltuutetut ovat asettuneet ehdolle, vaikka Tiina Toivola ja Martti Jormanainen liputtivatkin alkuun varikolle siirtymisen puolesta. Lisäksi jatkohalunsa ovat ilmaisseet Juha Kosonen, Jouko Ratilainen ja Mauri Tolvanen.

Vastaa