Piispa läpäisi tentin

Yhdeksäsluokkalaiset Emmi Kauppila, Piia Koistinen ja Niina Luostarinen törmäsivät juhlasalin ovilla yllättäen piispaan.

Piispa kertoi tuntevansa nuorten keskellä olonsa kotoisaksi ja heittävänsä mielellään tittelit pois.
– Minulla on itselläni neljätoista- ja kuusitoistavuotiaat pojat. Tuntuu ihan kuin olisin ikäisteni seurassa!

Piispa arvelikin etukäteen olevansa hyvin perillä siitä, mitä yläkouluikäisten mielissä liikkuu – sodasta seksiin. Ja oikeassahan hän oli.

Kiperiä kysymyksiä

Koululaisten kysymyksissä pohdittiin muun muassa raamatun luomiskertomuksen ja evoluutioteorian suhdetta.
– Raamattu ei ole luonnontieteen käsikirja. Raamattu kertoo kuka loi – tiedemiesten tehtäväksi jää yrittää selvittää miten ihmeessä se kaikki tapahtui, Riekkinen kuvaili.
Nuoria askarrutti myös julkisuudessa paljon ollut luterilaisen kirkon suhde homouteen ja homoliittojen siunaamiseen. Riekkinen totesi, että kirkon sisällä käydään aiheesta keskustelua eri näkökulmat huomioon ottaen.

– Liberaalit, vanhoilliset, lääketieteelliset ja juridiset kannat.
Piispa kertoi itse uskovansa, että homous ei ole ihmisen oma valinta, niin kuin ei hiusten väri tai muukaan henkilökohtainen ominaisuus.
– Se on meihin asetettu. Jos kastettu kirkon jäsen tulee pyytämään minulta siunausta, niin enhän minä siinä rupea kyselemään, että oletkos muuten varmasti heteroseksuaali.

Entä saako ihan varmasti kaiken anteeksi? Entä jo tahallaan rikkoo kymmentä käskyä?
– Harha-askeleita tulee. Ihmisiähän me vai olemme.
Piispa kuitenkin vakuutti, että kun suunta on oikea saa horjahdukset anteeksi.

Vapaalla palloillen

Riekkiseltä kyseltiin myös piispan työnkuvaa ja sitä liekö piispalla lainkaan vapaa-aikaa. Lepoasiaan Riekkinen totesi, että työ- ja vapaapäivät on osattava erottaa toisistaan niin papin ammatissa kuin muissakin. Non-stop yhteiskunta, jossa palvelut pelaavat ympäri kellon olipa arki tai sunnuntai ei piispan mielestä voi olla hyväksi kenellekään.

– Jumalakin lepäsi seitsemäntenä päivänä, Riekkinen perusteli.
Piispa kertoi viettävänsä vapaa-aikaansa luonnossa ja perheen kanssa palloillen.
– Meillä on vaimon, poikien ja heidän ystäviensä kanssa salivuoro. Pelaamme jalkapalloa, sählyä ja koripalloa ja täytyy sanoa, että hyviä pelimiehiä siellä on kasvamassa. Kohta voittavat minut…
Paljon jäi kysymyksiä kysymättäkin tiukan aikataulun takia. Lisää vastauksia piispa lupasi sunnuntain yleisessä piispantarkastuksessa Liperin kirkossa.

Vastaa