Salama pisti kuusen säleiksi

Salama halkaisi suuren kuusen latvasta juureen ja viskoi isoja puusälöjä ympäriinsä kymmenien metrien alalle.

Salama oli tehnyt rungosta ison läjän säleitä, jotka olivat levinneet kymmenien metrien säteelle puun ympärille. Viereisen kuusen oksalle oli lentänyt toista metriä pitkä liuska puun kuorta, ylempää saman puun rungosta oli pinta rikkoutunut ilmeisesti säleiden tai suuremman puupalan osuessa siihen.

– Olin juuri aikeissa katsoa tietokoneelta, milloin sadepilviä oli odotettavissa näillä main, Jani Kallinen kertoo:
– Sitä tietoa en kerennyt saada, kun kävi sellainen pamaus, että oli mennä löysät housuun. Saman tien hävisi tietokoneen yhteys.

Salama särki Kallisesta laajakaistan modeemin ja kahvinkeittimen. Naapurissa olivat lieskat iskeneet pistorasioista, mutta mitään suurempaa ei ilmeisesti särkynyt.
Kallisen tienoilla ukkonen jyrähti kunnolla vain yhden kerran, myöhemmin kuului jonkin aikaa kaukaista kolinaa. Sähköt pätkivät illan mittaan muutaman kerran, mutta pitkiä katkoksia ei ollut.

Elokuun alussa
pari sähkökatkosta

Viime perjantainen ukkonen ei aiheuttanut Liperin tai Rääkkylän alueella vahinkoja Pohjois-Karjalan Sähkön sähköverkossa.
– Lyhyet katkokset Käsämässä ovat voineet johtua salamien aiheuttamasta ylijännitteestä ja johtoihin osuneista puiden oksista, käyttöpäällikkö Raimo Toivanen arvelee.
Viikkoa aikaisemmin, elokuun ensimmäisen päivän aamuyöllä ukkonen sen sijaan teki tuhojaan Ristissä ja Karhusaaressa.

– Karhusaaressa sähkökatkos kesti pisimpään, yli viisi tuntia. Koko Liperinsalo oli sähköttä pari kolme tuntia. Salama oli särkenyt Karhusaaresta ylijännitesuojan.
Ristissä salama poltti tuolloin muuntajan.
– Se lienee silloin vaurioittanut myös lähistöllä toista muuntajaa, joka rikkoutui nyt tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja poltti yhden sähköpylväänkin, Toivanen kertoi eilen keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Tuolloin korjaustyöt Ristissä jatkuivat edelleen ja muutamat taloudet olivat yhä sähköttä.

Muuten käyttöpäällikkö kiittelee viileän kesän etuja: – Kesä on toistaiseksi ollut hyvin rauhallinen. Kun ei ole ollut suuria sään vaihteluja, ei ole saatu kovia ukkosmyrskyjä tai trombeja. Ei ole tullut kymmenien tullut kerralla kymmenien häiriöiden sumaa kertaakaan. Toivottavasti kesä jatkuu samaan malliin.

Vastaa