Suursuosikkien paluu

Lampaat näyttivät kotiutuvan heti Luhtapuiston aitaukseen.

– Ne ovat noin vuoden ikäisiä. Osa on syntynyt viime kesänä, kun taas osa syksyllä syys-lokakuussa, Riitta Palviainen kertoo.
Matka sujui ongelmitta. Lampaat olivat rauhallisesti koko kuljetuksen ajan.
– Alkumatkasta satoi kyllä lunta, joka myöhemmin muuttui rännäksi. Kävimme lähes kaikki sadetyypit läpi matkan aikana, Teuvo Palviainen nauraa.

Palviaiset antoivat lopuksi ohjeita lampaiden luona kävijöille.
– Aitaukseen ei saa mennä, aina on olemassa pieni vaara. Jos esimerkiksi portti jää auki niin sitten on lampaat ympäri kyliä. Parempi on antaa lampaiden hoitajien huolehtia ruokinnasta, Riitta neuvoo.
– Liperin kyläyhdistyksen Pro Liperin tavoitteena on asuinympäristön viihtyisyyden lisääminen. Tästä tulikin idea lampaista, jotka kesän ajan oleskelisivat Luhtapuistossa, kertoi Mervi Hainaro Pro Liperistä.

– Ohjelma on pysynyt ennallaan viime vuosiin nähden. Ylihuomenna on Vainolammen ympärikävely. Se järjestetään nyt kolmannen kerran tänä kesänä, ovathan lampaatkin olleet kolmen kesän ajan täällä. Kävely alkaa lammasaitaukselta, ja jatkuu siitä lintutornin kautta lammen toiselle puolelle levähdysalueelle. Siellä pidetään pieni tauko, jonka jälkeen palataan takaisin.
Hainaro toivoo osanottajilta vinkkejä, miten Luhtapuistoa voisi uudistaa.
– Tänne on laitettu parikymmentä uutta lintupönttöä, puistonpenkkejä on tuotu ja komposti rakennettu.

Viime vuodelta tuttu Pirskatti-lammas asustelee nykyään maatilamatkailu Karvisen Kissanpäivillä Roukalahdessa. Martti Karvinen ja Päivi Kuronen hoitavat sitä, ja monia muita eläimiä, esimerkiksi kanoja ja vuohia.
– Pirskatti on lähisaaressa samanlaisessa tehtävässä mitä se täällä oli, Karvinen kertoo.
Edellisvuosista poiketen nämä lampaat palaavat loppukesästä takaisin Ilomantsiin. Saa nähdä, saammeko tänne ensi kesänä näiden lampaiden karitsoja.

Vastaa