Ystävätalkkarin työ on terapiaa myös tekijälleen

Tutjunniemeläiselle Eino Vottoselle (vas.) ystävätalkkari on ollut korvaamaton apu. Ensi talven polttopuut on liiterissä ja Keijo Mutanenkin (oik.) muistaa jo huilata.

Miesten yhteistyö pelaa, vaikka Einon on selkävaivansa takia pilkottava ja kasattava puut istualtaan käsin.

Talkkari auttaa kotona pärjäämisessä

Punaisen ristin Savo-Karjalan piirin hallinnoiman sosiaalitalkkari-hankkeen tarkoituksena on tukea vanhusten ja vajaakuntoisten kotona asumista ja samalla tarjota monitaitoisille tekijöille töitä. Projektia rahoittaa Pohjois-Karjalan TE-keskus työvoimapoliittisella tuella.
Keijo Mononen on työskennellyt keväästä saakka Liperin alueen ystävätalkkarina ja ehtinyt ojentaa auttavan kätensä jo monelle ikäihmiselle arjen pulmissa. Yksin punaisessa tuvassaan asuva Eino Vottonen tarvitsee Keijoa polttopuiden pilkkomiseen ja pinoamiseen.

– Minä olen yksi 70-luvun lääketieteen uhreista. Selkä on siinä kunnossa, että tukiliiviä käytän, enkä sittenkään kykene mitään töitä tekemään, Vottonen huokaa.
Ystävätalkkarilta luontuvat kaikki huushollin työt kukkapenkin laitosta petivaatteiden vaihtoon.

Vain yksi ehdoton kielto työssä on:
– Asiakkaita ei saa lähteä kuljettamaan autolla kauppoihin tai minnekään. Siinä tulevat vastaan vakuutuskysymykset, Mononen huomauttaa. Asiakkaalle ystävätalkkarin apu maksaa tunnilta 5 euroa ja alvit päälle.

Jokapäiväistä höpöttelyä

Ystävätalkkari on nimensä mukaisesti myös odotettu vieras, joka piristää yksin asuvan päivää.
– On mukava kun saapi jonkun kanssa seurustella. Kuka täällä muuten kävisi, kun naapuritkin ovat niin työn raskauttamia, Eino Vottonen sanoo.

– Se on sellaista jokapäiväistä höpöttelyä työn lomassa. Oikein leppoista terapiaa itsellekin, ystävätalkkari myöntää. Keijo Monosen työaika on neljä tuntia, mutta usein päivä venähtää kahvikupin ääressä pidemmäksikin.

– Veloitan silti vain neljästä tunnista, seurustelu ei maksa mitään.
Kysynnästä päätellen ystävätalkkarin palvelut on otettu kiitollisina vastaan. Monosen kalenteri on kirjattu juhannukseen saakka täyteen asiakaskäyntejä.


Pätkätyöläinen

Keijo Monosen aikaisemmalta työuralta löytyy erilaisia rakennushommia sekä saha- ja höyläämötyötä. Ystävätalkkarin tehtävää hänelle tarjottiin viime keväänä työllistämistyönä, aluksi kolmen kuukauden työsopimuksella. Nyt pestin on luvattu jatkuvan ainakin elokuun loppuun, mahdollisesti jopa ensi kesään.

– Siinä oli käynyt toinenkin ukkeli tutustumassa hommaan ja sanonut että tällä palkalla en edes pyllistä sinne päin. Onhan näissä lyhytaikaisissa työllistämistöissä vähän hyväksikäytön makua, talkkari hymähtää, mutta painottaa kuitenkin työn antoisuutta ja tärkeyttä. Mononen toivoisi kokopäiväistä ja pidempää sopimusta, jotta omaa työtä voisi suunnitella pitkäjänteisemmin.
– Ei uskalla oikein luvata kenellekään mitään, kun ei tiedä missä muutaman kuukauden päästä mennään.

Vastaa