Hirsijumi iski museon esineistöön

Hirsijumi rei’ittää ja jauhaa museon puuesineitä jauhoksi.

Hirsijumi on yleinen viileissä ja kosteissa tiloissa elävä kuoriainen, joka kaivaa puuainekseen nuppineulanpään kokoisia reikiä.

Ensimmäiset epäilyt ei-toivottujen vieraiden läsnäolosta heräsivät jo viime syksynä, jolloin tuholaisille viritettiin teippiansoja. Kun kalustovajan ovet avattiin talven jäljiltä, nurkassa olevaan rekeen ilmaantuneet reiät ja jauhokeot kertoivat hyönteisten välttäneen pyydykset.

Koordinaattori Anne Meriläisen mukaan itse jumit ovat pysytelleet toistaiseksi katseilta piilossa, mutta havaintoja näistä muutaman millin mittaisista kuoriaisista saattaa saada toukokuussa, kun niiden parveiluaika alkaa.

Himo käsittelemättömään puuhun

– Hirsijumin aiheuttamia vaurioita löytyi lisää kiesien, peltotyökalujen ja pienempien puuesineiden käsittelemättömistä osista. Jumi tykkää erityisesti havupuusta. Lehtipuuhun ja maalattuun pintaan se ei ole niin ärhäkkä pureutumaan, Meriläinen näyttää kuoriaisen aikaansaannoksia.

Jumien esiintyminen maatalousmuseossa ei ole lainkaan tavatonta, vaan öttiäinen on yleinen riesa museoissa ympäri maan.

– Ongelman kanssa ei pysty lepäilemään, vaan se on todellinen, Juhani Kosonen Liperi-Seurasta toteaa.

– Ilmaston lämpeneminen tulee varmasti lisäämään jumikantaa. Talvisin ei ole enää sellaisia pakkasia, joka tappaisi nämä, Meriläinen uumoilee.

Myrkkyä niskaan

Liperi-Seura on neuvotellut alustavasti turkulaisen tuholaistorjuntafirman kanssa esineistön myrkyttämisestä. Museoon on tarkoitus rakentaa pressuista teltta, jonka sisällä turmeltuneet esineet käsitellään. Ilman toimenpiteitä jumi nakertaisi puuosat ajan mittaan täysin piloille.

– Tuhojen eteneminen on ollut onneksi hidasta ja uskomme että myrkytyksellä päästään pitkälle. Olemme asiasta huolestuneita, mutta toivoa ei heitetä, jumien jälkiä tarkastava Lauri Pietarinen sanoo. Kustannuksia museon tuholaistorjunnasta syntyy tuhansia euroja.

Anne Meriläinen arvelee, että jumit ovat päätyneet Penttilään alun perin jonkin esinelahjoituksen mukana.

– Esineitä on säilytetty ennen lahjoittamista vaikka minkälaisissa olosuhteissa. Suunnitteilla olevaan maakunnalliseen museoon tulee eristyshuone, johon uudet esineet aluksi sijoitetaan ja niitä kontrolloidaan muutenkin tarkemmin, Meriläinen lupaa.

Vastaa