Seutuopiston jatko edelleen avoinna

Joensuu irtisanoi opistoa koskevan sopimuksen alkuvuodesta. Sille neuvotellaan jatkoa samalla myös muita vaihtoehtoja selvitellen.

– Neljän Joensuun ympäristökunnan yhteistäkin opistoa on mietitty, mutta siinäkin on omat ongelmansa. Kustannukset eivät välttämättä laskisi ja kuka sen järjestämisestä ottaisi päävastuun, pohdiskeli perjantain neuvotteluun valmistautunut Liperin sivistysjohtaja Arto Jormalainen.

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen näkee myös päällimmäisenä vaihtoehtona sopimuksen jatkoon tähtäävän yhteistyön.

– Mukana olevien kuntien on tarpeen katsoa peiliin ja olla valmiita joustamaan osaltaan. Toimintatavat kaipaisivat tiettyä yhtenäistämistä, Mikkanen muistuttaa.

Tiettävästi esimerkiksi kuntien opistotiloista perimät vuokrat poikkeavat merkittävästi toisistaan.

Hinnat ylös, tunnit alas?

Uudet järjestelyt uhkaavat nostaa seutuopistosta kunnille aiheutuvia kustannuksia, mahdollisesti sitä kautta myös lukukausimaksuja.

– Neuvottelutuloksen ja hintojen pohjalta ratkeaa, kuinka paljon kunta voi ostaa palveluja. Tämä voi merkitä myös tuntimäärien ja tarjonnan vähentymistä.

Hannele Mikkanen ei näe sopimuksen irtisanomisessa sinänsä mitään dramaattista.
– Joensuun osalta tilanne muuttuu joka tapauksessa, kun Pyhäselkä ja Eno yhdistetään ensi vuonna kaupunkiin. Tämänkin vuoksi sopimus olisi mennyt uusiksi.

Liperin liittyminen seutuopistoon noin kaksi vuotta sitten toi opistomaksuihin merkittäviä korotuksia, jopa kurssimaksujen kaksinkertaistumisen. Tämä heijastui sitten sekä opiskelijamäärään että sitä kautta tarjontaan.

Seutuopiston palveluja ovat käyttäneet Joensuun ja Liperin lisäksi Eno, Kontiolahti, Outokumpu, Pyhäselkä ja Polvijärvi.

Vastaa