OkuLin sopimusluonnos valmis

Liperi ja Outokumpu yhdistävät sosiaali- ja terveystoimen palvelut ensi vuoden alusta. Urakka on suuri, mutta ruohonjuuritasolla eletään normaalia arkea. Lähihoitaja Helinä Mononen auttoi pitkäaikaista asiakasta Lilia Kalininaa jalkeille keskiviikkona Liperin terveyskeskuksessa.

Yhteistoimintasopimus käsitellään molempien osapuolten sosiaali- ja terveyslautakuntien kokouksissa tämän kuun aikana. Valtuustojen syyniin sopimuksen on määrä mennä toukokuussa.

Paperinivaska pitää sisällään sosiaali- ja terveysyhteistyön (OkuLi) päälinjaukset, mutta mm. palvelujen yksityiskohtiin saati hintoihin siinä ei oteta kantaa. Konkreettinen palvelustrategia ja kuntalaisilta perittävien maksujen hinnoittelu ovat vielä vaiheessa.

Urakka ei ole ollut yksinkertaisimmasta päästä. Posket punoittavat edelleen Outokummun kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Eija Pennasella (sd.) ja Liperin kunnanhallituksen puheenjohtajalla Sanna Parkkisella (sd.), joka on myös OkuLi-ohjausryhmän puheenjohtaja.

– Kyse on edelleen luonnoksesta. Sopimus on ohjausryhmän kompromissi, naiset muistuttavat.

He arvelevat, että luonnos voi herättää kiivastakin keskustelua, vaikka moneen kertaan jauhetun hankkeen ei pitäisi olla tuntematon enää kellekään.

Sopimuksen piti valmistua jo viime vuoden puolella, mutta täysin uuden toimintamallin luominen on ollut odotettua työläämpää.

Lisäksi molemmissa päissä on ollut vallalla käsitys, että toinen saa ja toinen menettää.

Pennasen ja Parkkisen mukaan kompromisseja on pitänyt tehdä mm. tulevan yhteisen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajavalinnassa. Kyseinen lautakunta tulee järjestämään lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tasapuolisesti liperiläisille ja outokumpulaisille.

Outokumpu vaati, että se saa nimetä lautakunnan (13 jäsentä) puheenjohtajan. Liperi suostui, vaikka se vastaa palvelujen järjestämisestä isäntäkuntamallin mukaisesti.

Vastavuoroisesti Liperi valitsee puheenjohtajan seurantaryhmään, joka nimensä mukaisesti seuraa, että yhteistyö rullaa sovitulla tavalla ja tuloksellisesti.

Miljoona euroa lomapalkkavelkaa

Yhteistoimintasopimuksen laatimisen kannalta yksi suurimpia ja yllättävimpiä kynnyskysymyksiä oli lomapalkkavelka, joka ei avaudu maallikolle suit sait. Asia yllätti ehkä virkamiehiä lukuun ottamatta OkuLin puuhamiehet ja naiset.

Outokummun kaupungin sosiaali- ja terveysviraston henkilökunta siirtyy vanhoina työntekijöinä Liperin palkkalistoille ensi vuoden ensimmäisenä päivänä. Yli 200 pään poislähteminen tietää kaupungille miljoonan euron lomapalkkavelkaa.

– Meidän olisi pitänyt maksaa sellainen summa Liperin kunnalle 1.1.2009, vaikka Liperi ei tarvitse niitä rahoja heti. Olisimme joutuneet kohtalaisen hankalaan tilanteeseen, Eija Pennanen sanoo.

Kompromissi – maksu kolmessa osassa vuosina 2009, 2010 ja 2011 – syntyi vasta viime keskiviikkona.

Myös Outokummun omistamat kalustot ja varusteet siirtyvät Liperin omistukseen. Ne maksetaan viimeistään 31.8.2009 mennessä. Kiinteistöt ja toimitilat säilyvät entiseen tapaan kuntien omassa omistuksessa.

Muut mukaan?

Parkkinen ja Pennanen toteavat tässä vaiheessa, että sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee säilymään sama taso. Mitään ei olla muuttamassa tai poistamassa.

Mahdollisia toiminnan tehostumisen mukanaan tuomia kustannussäästöjä he eivät osaa luvata ainakaan ensi alkuun.

– Jos saisimme lääkäreiden virat täyteen, voisimme ehkä hoitaa itse sellaisia tehtäviä, jotka nyt ostetaan Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymältä, Pennanen arvelee.
Yhteistyön ovet ovat edelleen auki myös Polvijärvelle ja Kontiolahdelle.

– Polvijärven ja Kontiolahden olisi mahdollista tulla mukaan vuonna 2010. Otamme mukaan vain sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudet, emme osia niistä, puheenjohtajat kertovat.

Kiirettä tulee pitämään, jos muita kumppaneita ilmaantuu. Kuntaliitos- ja yhteistoiminta-aluehässäköiden taustalla olevan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli Paras-hankkeen takaraja on kiusallisen lähellä. Uudistuksen aikataulun määrittävä puitelaki on voimassa vuoden 2012 loppuun saakka.

Vastaa