Vanhemmat ottivat tilanteen haltuun

Vanhemmat ja opettajat antoivat runsaasti tukea puheenvuoroille, joissa puolustettiin Rasivaaran koulun jatkoa.

Rasivaaran koulun piha oli täynnä autoja ja noin sata asialleen omistautunutta kuntalaista vaati oikeutta lasten hyville opiskeluolosuhteille avoimessa kuntalaistilaisuudessa.

Kylällä asuva kolmen lapsen isä Kari-Pekka Juntunen arvioi tilaisuuden päätteeksi vanhempien saaneen viestinsä hyvin perille. Vanhempien oli vaikea käsittää lakkauttamissuunnitelmiin liittyvää kiirettä, kun tilaisuudessa oli esillä muitakin säästökeinoja, joilla tavoitteisiin olisi mahdollista päästä.

– Semmoinen kaiku jäi, että lakkauttamista ajavat päättäjät jäivät vähän ymmälleen. Rasivaaralaiset johtavat tilannetta 1-0, Juntunen arvioi.

Samaa mieltä Juntusen kanssa oli moni muukin koulun lakkauttamisuhasta huolestunut rääkkyläläinen. Koulun lakkauttamista vastustaneiden joukossa oli runsaasti myös paikallispolitiikkoja, jotka ovat ottaneet lasten opiskelutilanteen sydämensä asiaksi.

– Ikuisena rasivaaralaisena sanoisin, että kouluun ei kosketa, Veli-Pekka Kaasinen (kesk.) painotti ja sai perusteluillaan kovaäänistä kannatusta yleisöltä.

Veli-Pekka Kaasinen palasi vielä valtuuston tekemään kuntaliitospäätökseen, jossa linjattiin, että sivistystoimessa tehdään vain sisäisiä säästöjä.

Opettajat valmiita lomautuksiin

Rasivaaran koulun lakkauttamissuunnitelmia koskeva kuntalaistilaisuus käynnistyi kunnanjohtaja Yrjö Erosen alkupuheella, jonka jälkeen rehtori Rauni Ronkainen esitteli tarkemmin eri vaihtoehtojen säästövaikutuksia.

Ronkainen esitti yhtenä vaihtoehtona, että oppilaat siirtyisivät lakkautetusta Rasivaaran koulusta kirkonkylälle jo vuoden 2008 syksyllä.

– Jos Rasivaaran koulu lakkautetaan, säästöjä olisi saatavissa vuositasolla 206 500 euroa, Ronkainen näytti kalvolta.

Kunnanjohtaja Yrjö Eronen oli ennen rehtorin puheenvuoroa kertonut itsenäisenä kuntana jatkavan Rääkkylän tarvitsevan jokaiselta hallinnon alalta viiden prosentin säästöt.

Eronen korosti viiden prosentin käyttömenojen leikkauksen olevan ehdoton vähimmäistarve ja muistutti säästöjen koskevan kaikkia rääkkyläläisiä – ja monella tavalla.

– Sivistystoimen osalta säästötarve on 130 000 euroa. Jos Rasivaaran koulu jatkaa, niin säästöjä olisi saatavissa 64 000 euroa, Ronkainen totesi.

Edellä mainittuihin säästöihin liittyy henkilöstöjärjestelyitä, joita olisi mahdollista tehdä, kun määräaikaisten työsuhteita ei jatkettaisi ja eläkkeelle jäävien tilalle ei palkattaisi uusia viranhaltijoita.

Jotkut paikalla olleista epäilivät Ronkaisen esittämien lukujen tarkkuutta.

Rasivaaran koulun johtaja Jukka Hirvonen muistutti, että säästötarvehan on vain viisi prosenttia sivistystoimen osalta.

Hän esitteli vaihtoehtoisen säästösuunnitelman, jolla päästäisiin tavoitteisiin, mutta Rasivaaran koulua ei tarvitsisi lakkauttaa.

– Olemme valmiita lomautuksiin, Rasivaaran koulun opettaja Matti Vuorjoki säesti työtoverinsa ajatuksia.

Sisäilman ongelmat aiheuttivat epäilyksiä

Kaija Parviainen toteaa Rasivaarassa asuvien lasten vanhempien käyneen vilkasta keskustelua elinoloistaan kunnassa.

– Tällaisia asioita pitäisi käsitellä rauhassa. Nyt tuntuu, että kunta kiipeää pylly edellä puuhun.
Kaija Parviaisella on miehensä kanssa yksi lapsi ja he ovat pohtineet, että toinenkin pienokainen voisi olla hyvä käänne.

– Rakensimme talon vuonna 2000 Hammaslahdentien varteen, mutta ehdimme jo pohtia lakkauttamisuhasta kuultuamme tulevaisuutta Rääkkylässä. Moni lapsiperhe aikoo muuttaa kunnasta, jos Rasivaaran koulu lakkautetaan.

Lauri Käyhkön ajatuksissa olivat myös kirkonkylän koulussa havaitut sisäilmaongelmat, jotka vaativat 30 000-40 000 euron remonttia ensi kesänä. Sisäilman laadusta aiotaan tehdä vielä kattavat selvitykset seuraavien kuukausien aikana.

Ronkainen korosti, että Rasivaaran koulua ei lakkautettaisi ennen kuin tiedettäisiin kaiken olevan kunnossa kirkonkylällä.

– Kirkonkylässä on pahoja ilmastointiin liittyviä ongelmia. Mitä jos lisäselvityksissä löytyy jotain vakavaa? Tämä uhka pitää ottaa huomioon, Käyhkö pohti.

Valtuutetun (vas.) ja Rasivaarassa asuvan vanhemman roolissa paikalla ollut Käyhkö muistutti illan tarjonneen runsaasti positiivista kunnalle.

– Keskustelussa tuli esiin monipuolisia säästövaihtoehtoja. Keskustelu oli tulista, mutta hyvin sivistynyttä, Lauri Käyhkö kehui.

Vastaa