Vaivio-Härkinvaara ”lupsakka kylä lähellä kaupunkia”

Vaivio-Härkinvaara kyläsuunitelma julkistettiin menneellä viikolla. Maaseudun sivistysliiton Timo Reko (vas.) jakoi uunituoreet suunnitelmat kyläläisille.

Lokakuussa aloitetut kyläillat keräsivät yhteensä yli 60 kyläläistä miettimään oman alueen kehittämistä tulevaisuudessa. Apuna hankkeessa oli mm. Maaseudun sivistysliiton Timo Reko. Kyläsuunnitelman julkistamistilaisuus pidettiin Vaiviossa viime viikolla.
– Tämähän on pelkkää paperia, tulevaisuuden raamit. Tärkeämpää on se miten näitä asioita viedään eteenpäin, Reko muistutti kyläläisiä.

Vaellusreittejä ja safareita

Vaivio-Härkinvaara kyläsuunnitelma toteutettiin osana Kyläsuunnitelmia sähköisesti –hanketta. Suunnitelma tulee ainakin Maaseudun sivistysliiton nettisivuille.
Kyläilloissa etsittiin niin kylän vahvuuksia ja osaamista kuin ongelmakohtiakin. Unelmien kautta pyrittiin työstämään kylälle tavoitteita ja päämääriä.

Julkistamistilaisuudessa käytiin läpi tärkeimpiä suunnitelmia. Pohjois-Karjalan ammattikoulun opiskelija Taina Ahosola tekee opinnäytetyönään Vaivion ja Härkinvaaran kylille maisemanhoitosuunnitelman.

Sekä suunnitelmaan, että sen toteutukseen on toivottu Leader-rahaa. Toiveissa olisi esimerkiksi vaellusreitin toteuttaminen hankkeena. Kyläsuunnitelmassa väläytellään jopa kanoottiretkeilyreittejä sekä Viinijärvisafareita hyvinä ideoina. Talvisin kylällä liikuttaisiin lumikengin.

Kokoavaan toimintaan hankerahaa

Monien harrastusryhmien aloittamisen esteinä todettiin vetäjien ja osallistujien kohtaamattomuus sekä tilojen puute. Vaivion koulu luo tilana parhaat mahdollisuudet. Koulun lakkauttamisen uhka mainittiin useassa kohdassa suunnitelmaa.
Kylälle toivottaisiin mm. tanssitaloa, kesäkioskia ja –toria, kirjastoautoa ja askartelukerhoja.
– Nuoriin ja perheitä kokoavaan yhteiseen toimintaan voisi esimerkiksi saada hankerahaa. Jos näin saisi uusia ihmisiäkin kylätoimikuntaan, Reko neuvoi.

Tiestön kunto koettiin pahimmaksi ongelmakohdaksi kyläiltojen äänestyksissä. Yhdeksi ongelmaksi koettiin tiedottaminen. Kunnan ylläpitämiä kylän nettisivuja kun ei voi päivittää kuin kerran vuodessa. Netissä on siis mahdotonta tiedottaa tapahtumista.
– Vastuu kylän nettisivujen ylläpitämisestä täytyy olla kyläläisillä itsellään. Ilomantsissa menossa olevasta hankkeesta saadaan ehkä selkeä malli tännekin päin.

Maisema kahvipöydässä

Itse kyläläisten kädenjälki näkyy kyläsuunnitelmassa hyvin. Kaikki ideat ovat päässeet kansiin, jossa ne säilyvät ja josta niitä voidaan nostaa toteutettavaksi. Vuosikymmenen päähän ulottuvista tavoitteista löytyivät mm. pienoiskoli golfkenttineen ja asukkaiden lisääntyminen kolminkertaisesti.
– Onhan tässä ison joukon mielipiteet. Nyt on hyvä lähteä miettimään suunnitelmien tärkeysjärjestystä, Marjatta Karetie mietti.

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Seppo Martikainen kehui lopuksi kylän antamia asumismahdollisuuksia, onhan kyläsuunnitelman kannessa määrittely: Vaivio-Härkinvaara, lupsakka kylä lähellä kaupunkia, asumisen mallikylä, suppia, lampia ja leppeitä ihmisiä.
– Täällä on helppo saada silmiä hivelevä maisema ikkunan alle aamiaispöytään.

Vastaa