Jännite laukesi Rääkkylässä

Hyvän teatteri-illan tarpeet hupenivat Rääkkylässä, kun sulho (Kitee) hylkäsi vastahakoisen morsiaimen (Rääkkylä) jo ennen papin aamenta. Rääkkylän ensi tiistain valtuustoa moni odotti kuntaliitosneuvottelujen huipentumana, jossa tosin morsio olisi todennäköisesti sekin pyörtänyt puhemiesten tyrkyttämän liiton.

Kiteen ratkaisu ei sinällään ollut yllätys. Keski-Karjalan pääkaupunki ei itsekään ollut tyytyväinen sanelemiinsa ehtoihin. Kun oma talous on kuralla, ei siirtymävaiheen kipurahoilla rakenneta pitemmän aikavälin isompaa tulevaisuutta.

Vaikka tässä on välissä pääsiäisen verran aikaa, ei nähtävissä olevaan tilanteeseen ole odotettavissa muutoksia. Neuvottelut eivät jatku, vaihtoehdot on käyty perusteellisesti läpi. Ilmeisesti syntynyt ratkaisu on ainakin Rääkkylässä kuntalaisten enemmistön tahtoa myötäilevä ja kunnioittava. Voimakkaita vaatimuksia liittymisen puolesta ei nähty miltään suunnalta.

Rääkkylällä on edessään ainakin muutaman vuoden yksinäinen tie, joka sinällään tuskin on huonompi kuin osana Kiteetä ja liittymisen myötä nielaistuja leikkauksia. Itsenäisyys edellyttää sekin toki avointa tarkastelua omasta tilasta ja kaikkien mahdollisten säästökeinojen etsimistä ja käyttöä. Jos kulurakenteessa ei tapahdu muutoksia parempaan, edessä on myös raippaa veroprosentin korotusten myötä.

Leikkausten tekeminen vain on tunnetusti paljon vaikeampaa kuin olemassa olevien palvelujen puolesta taistelu. Pelkän valtiontuen varaan ei kunta voi heittaytyä.

Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyspuolen yhteistyön kangertelu ja nyt karille ajautuneet kuntaliitoshankkeet saattavat heilutella koko maakunnan ”etupiirijakoa”. Ennuste kolmesta kunnasta: Keski-Karjala, Joensuun seutu ja Pielisen Karjala – ei saa tuulta purjeisiin viime aikojen ratkaisuista. Kun tuntee vielä Tohmajärven asenteet Kiteen suuntaan, voitanee liittymisiä odotella vasta siinä vaiheessa, jos pakkopäätöksiä tehdään.

Rääkkylässä on nyt aistittavissa selvä mieluilu Joensuun suuntaan. Pyhäselän liittyminen ensi vuoden alusta kaupunkiin synnyttää yhteisen rajan ja työssäkäyntikin suuntautuu paljolti Joensuuhun päin. Epäonnistumisen jäljiltä allergisuus Kiteelle päin on ainakin lyhyellä aikavälillä täysin luonnollista.

Kun nykyinen kuntaliitoskierros on käyty ja lupaus porkkanarahoista joko raukeaa tai tuplaantuu(?), voi odotella kokonaan uusia valtakunnallisia linjauksia. Se, laitetaanko peliin uusia panoksia, vai tyydytäänkö nyt syntyneisiin liitoksiin, nähdään lähimmän vuoden sisällä. Ennuste kallistuu uusien panosten asettamisen puolelle.

Rääkkyläläisten kannalta tiistaina sinetöityvä ratkaisu ei merkitse ihmeellistä muutosta. On vain opeteltava entistä tiiviimmin tulemaan toimeen omillaan ja ehkä lisäämään ostopalveluilta. Ei Rääkkylä ole ainoa kosinnalle ”kiitos ei” sanonut kunta.

Vastaa