Rattiin päivän kunnon ja omantunnon mukaan

Antero Päivinen vain lisäsi autoilua, kun pääsi eläkkeelle. Toyota Corollan mittariin tulee runsaasti kilometrejä, koska sukulaiset asuvat kaukana.

Liikenneturvan kouluttaja Erkki Pesonen tietää vanhemman väen kohtaamat ongelmat ja pattitilanteet liikenteessä. Ylämyllyläinen Pesonen on vetänyt useita ikäautoilijoiden kursseja eri puolilla maakuntaa.

– Kurssien määrä on lisääntynyt ja syytä onkin. Nyt ajokortin haltijoista 11 prosenttia on 65 vuotta täyttäneitä, mutta vuonna 2020 heidän osuus on jo 30 prosenttia. Suurin osa haluaa autoilla mahdollisimman pitkään, hän kertoo.

Pesosen mukaan huomio on kiinnitettävä kuljettajan ajokykyyn. Ikäautoilijan on harrastettava itsetutkiskelua ja sen perusteella päätettävä, autoileeko vai ei.

– Vuodet tuovat tullessaan monenlaista. Tulee sairauksia, refleksit hidastuvat ja liikkeet jäykistyvät. Omasta kunnosta ja ajoneuvon kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Myös olosuhteet pitää huomioida. Huonolla kelillä ei kannata lähteä liikkeelle jos ei ole aivan pakko.

Hitaus on ennakointia

Hitaasti köröttelevät vanhukset saavat joskus vihaisia mulkaisuja ja jopa äänitorven töräytyksiä nuoremmilta kuskeilta. Pesonen sanoo, että vanhukset körötelkööt.

– Ikävuosien kertyessä ihminen tarvitsee enemmän aikaa asioiden hahmottamiseen ja liikenteessä sitä aikaa saa vain ajamalla hitaasti.

– Jos yrittää pysyä väkisin liikennevirran vauhdissa, niin se kostautuu taatusti jollakin tapaa.

Hän on saanut kuulijoiltaan viestiä, että liikenneympäristöä pitää selkeyttää ja liikennesuunnittelussa tulee ottaa myös vanhukset huomioon.

– Aika hyvään suuntaan on menty. Nykyään myös lapset ja vanhukset otetaan huomioon suunnitteluvaiheessa.

Corollaan kertyy kilometrejä

Kaksiosainen ikäautoilijoiden kurssi alkoi toissapäivänä Penttilä-salissa Liperissä.

Liikenneturvan ja Eläkeliiton Liperin yhdistyksen järjestämää luentoa oli kuuntelemassa salin täydeltä harmaahapsia, peräti 120 eläkeläistä.

Yksi osallistujista, 66-vuotias Antero Päivinen on erityisen innokas autoilija. Hän ajaa Toyotallaan 30.000-40.000 kilometriä vuodessa.

– Sukulaiset asuvat eri puolilla maata. Viime vuonnakin kävin neljä kertaa Helsingissä, Päivinen kertoo.

Hän on selvinnyt liikenteessä ongelmitta.

– En ole saanut ikinä yhtään sakkoa enkä ole käynyt kertaakaan metsähallituksen puolella, Päivinen naurahtaa.

Hänen mielestään ennakointi on kaiken aa ja oo. Varsinkin pääkaupunkiseudulla.

– Oikealle kaistalle on mentävä hyvissä ajoin, ettei aja harhaan.

Vastaa