”Mariseminen on voimien tuhlausta”

MTK-Liperin tuore puheenjohtaja näkisi mielellään uusia kasvoja yhdistyksen kokouksissa ja virkistystoiminnassa.

Pirkko Auvinen valmistui aikanaan merkonomiksi kauppaoppilaitoksen sihteerilinjalta. Veri veti sihteerikön pian takaisin lapsuudenkotiin Liperiin ja vuoden ”harjoitteluajan” jälkeen Koivukummun tila siirtyi isältä tyttärelle. Maatalousyrityksen pyörittämisestä vastuun on jakanut puoliso Jouni.
– Silloin tuntui, että menipähän kauppaopisto hukkaan. Myöhemmin on kyllä huomannut, miten paljon koulutuksesta on hyötyä paperitöissä. Paperitöitä kun tänä päivänä viljelijällä riittää!
Maatalousalan koulutuksen Pirkko on käynyt Siikasalmen oppilaitoksen aikuislinjalla.

Pirkko Auvisen järjestöura alkoi Liperin Nuorten tuottajain yhdistyksen johtokunnassa.
– Potkivat sitten yli-ikäisenä pois, kun täytin 35. Siirryin siitä suoraan MTK:n johtokuntaan.
Toinen puheenjohtajan sydäntä lähellä oleva tehtävä on ollut meijerin hallintoneuvoston jäsenyys. Myös marttatoimintaan Auvinen osallistuu aina kun aika sallii. Kolme lapsen äidin arki merkitsee usein sukkulointia navetan, lasten harrastuskuljetusten ja luottamustehtävien välillä. Valintaansa MTK:n johtoon Pirkko Auvinen pitää pienenä yllätyksenä.

– Jari Rouvinen on tehnyt todella mahtavaa työtä, mutta on selvää ettei yksi ihminen ehdi kaikkeen. Minä olen tässä vaiheessa vielä aika pihalla näistä hommista, hän nauraa.
EU:sta kaikki hyöty irti
Pirkko Auvisen mielestä EU:n maatalouspolitiikan pyörteissä suomalaisen viljelijän vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset, mutta silti on turha tuhlata paukkuja marisemiseen. Sen sijaan voimavarat tulisi suunnata siihen, että EU-koneistosta otetaan kaikki mahdollinen hyöty irti. Tällä Auvinen viittaa maataloustukien ohella esimerkiksi Leader-rahoitukseen, jota on tarjolla maaseudun kehittämishankkeisiin.
– Suomi on pieni maa, mutta siellä vaan seassa pitää mennä. Välillä tuntuu, ettei tiedä itkiskö vai nauraisko, kun näitä juttuja miettii. Silti luotan siihen, että edustajamme tekevät parhaansa meitä koskevissa asioissa.

Lääkettä sadan hehtaarin yksinäisyyteen

MTK-Liperiä vaivaa monien paikallisyhdistysten tavoin pula jäsenistä, jotka osallistuisivat ja innostaisivat muitakin mukaan yhteiseen toimintaan.
– Kokouksissa tulee esille usein saman pienen joukon mielipiteet ja ajatukset. Ihannetilanne olisi, jos ideoita kumpuaisi suoraan jäseniltä ja yhdessä vain päätettäisiin mitä niistä toteutetaan. Jäsenistön aktivointi on yksi yhdityksen päällimmäisistä tehtävistä, Auvinen sanoo.

Erityisesti Auvista huolestuttaa nuorten yrittäjien jaksaminen, kun (yli)suuren tilan hoito imee viljelijän voimat ja mahdollisuudet sosiaalisiin kontakteihin.
– Järjestötoiminnassa tapaa muita viljelijöitä ja näkee, että samat murheet ne on muillakin. Minusta on tärkeää pitää yhteyttä myös toisiin ammatinharjoittajiin, muuten työssä voi tosiaan tulla eteen se ”sadan hehtaarin yksinäisyys”.

Pirkko Auvinen on myös ehdoton työterveyshuollon puolestapuhuja. Hän uskoo, että ammatti-ihmisten neuvoilla moni vääristä työasennoista, melusta tai pölystä johtuva terveysongelma olisi ennaltaehkäistävissä jo varhaisessa vaiheessa.
– Ihmettelen, miksi kaikki viljelijät eivät ole liittyneet työterveyshuoltoon. Sen ei pitäisi olla edes kustannuskysymys, Auvinen pohtii.

Vastaa