Jyrissä käydään systemaattisesti iholle

Jähmettyneet asennot ja etukäteen mietityt kaavamaiset tekniikat eivät kuulu systemaan. Timo Tolvanen (vas.) ei pakene Pauli Rikalaa vaan ottaa lähempää kontaktia.

Liperin pienimpiä urheiluseuroja on viime keväänä perustettu Jyrin kamppailukerho (JYKK). Kerhoon kuuluu puolenkymmentä itsepuolustus- ja kamppailulajeihin vihkiytynyttä miestä.

Lautasuon koululla pidettävissä harjoituksissa perehdytään systemaan, joka on Venäjällä kehitetty taistelulaji.

Tai itse asiassa koululla treenataan ”systeman kaltaista lajia”. JYKK:lla ei ole nimittäin lisenssiä. Maassamme lajia harrastetaan virallisesti vain Helsingissä.

– Me olemme käyneet Helsingissä ja eri puolilla Pohjoismaita systema-leireillä, joissa meitä on opastanut serbialainen Alex Kostic. Olemme ottaneet omaan harjoitteluumme ajatuksia systemasta, mutta emme voi kirkkain silmin sanoa, että opetamme sitä, kerhon puheenjohtaja ja ainoa liperiläisjäsen Timo Tolvanen kertoo.

Eläkkeellä oleva opistoupseeri on harjoitellut karatea vuosikaudet, hänellä on wado-ryu karatessa ensimmäisen asteen musta vyö. Pitkän linjan karatekaa viehättää systeman käytännönläheinen ajatus kamppailusta.

– Kaikki lähtee luonnollisista liikkeistä, rentoudesta ja reaktioista. Oikeanlainen hengitystekniikka on tärkeää, ja sen avulla voi hallita myös pelkoa. Ihminenhän unohtaa hengittää, jos pelästyy, Tolvanen selvittää.

Saa tulla myös omaan pataan

Jyrin kamppailukerhon perusajatuksen mukaan elämä on selviytymistä. Jos ihminen joutuu puolustamaan itseään, niin tärkeintä on selviytyminen.

Toinen olennainen ajatus on, että pelko ja kipu ovat hallittavissa. Näin selviytymiskamppailu ei välttämättä pääty vastustajan saamaan osumaan.

– Aina roiskuu, jos joutuu tappeluun. Peli ei ole kuitenkaan menetetty, jos tulee omaan nokkaan, Tolvanen kiteyttää.

Vaikka ajatukset kuulostavat karskeilta, kamppailukerho ei ole tappelunhaluisten pullistelijoiden pätemispaikka.

– Moneen muuhun kamppailulajiin verrattuna systeman harjoittelu on melkeinpä leikinomaista. Tämä ei ole verissä päin tokittamista. Toki harjoitteluun voi kuulua myös todella kovia kontakteja, mutta aina niissä rajoissa, että harjoituspari osaa ottaa tekniikat vastaan.

Tolvanen uskoo, että laji tarjoaisi myös naisille mielekkään tavan harrastaa itsepuolustustaitoja.
– Tämähän on melkein kuin napatanssia, hän kuvaa.

Systema ei ole niin muodollinen kuin karate, judo, aikido ynnä muut itämaiset itsepuolustuslajit.
– Tässä ei ole vyöarvoja, pukuja tai sen suurempaa filosofista ajattelua. Lähtökohdaksi voisi sanoa, että harjoittelija tulee sinuiksi itsensä kanssa.

Seurassa harjoitellaan myös toista harvinaisempaa lajia eli hermopistekamppailuun liittyvää kyosho-jutsua.

Niksejä myös yrityksille

Jyrin kamppailukerho ei ole oikein lämmennyt kamppailulajeille tutulle alkeiskurssiajatukselle. Seuran treeneihin voi mennä tutustumaan vaikka yhdeksi kerraksi ja milloin tahansa.

Tosin näin alkuvuodesta aloitetaan kolme kuukautta kestävä perehdyttämisjakso, että saliin saataisiin hieman lisäsäpinää. Harrastajien alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole.

Seura järjestää myös harjoituksia yrityksille ja yhteisöille. Tolvanen on pitänyt mm. Maanpuolustuskoulutus ry:n miehille lähitaistelukursseja ja naisille katuturvallisuuskoulutusta.

Hän muistuttaa, että useimmiten uhkaavat tilanteet voi välttää ihan perusasialla eli kiinnittämällä huomiota missä liikkuu ja mihin aikaan. Mutta:

– Onhan se hyvä tietää, että mitä voi tehdä, jos ei voikaan lähteä pakoon.

Vastaa