Kolme lamellia kerralla Paloaukean kouluksi

¨Tykkimiesten kasarmit odottavat saneerausta koululaisten käyttöön

Keskustelu kohdistui siihen, rakennetaanko koulu kerralla vai tarvittaessa kahdessa vaiheessa. Käytännössä päätös kaikkien kolmen varuskunnan jäljiltä vuosia seisoneen ns. lamellirakennuksen käyttöönotosta syntyi yksissä tuumin.

Vilkkaassa keskustelussa sekä puolustettiin kaikkien kolmen lamellin rakentamista kerralla että perättiin tarkempia tietoja tämänhetkisestä ja tulevasta tilantarpeesta ja kustannuksista. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jari Rouvinen (kesk.) konkretisoi asiaa kertomalla, että alkuvaiheessa tarve on 2,5 lamellin verran. Näin kasvun varaa jäisi, samoin mahdollisuuksia uusille käyttötarpeille.

Entisen ruokalan paikalle rakennetaan myös ruokahuoltokeskus, jonka kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa. Kokonaisinvestoinniksi tekninen johtaja Taisto Tuononen arvioi noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Keskustalle päätöksenteko asiassa oli kaikkein vaikeinta. Ryhmäkokous venyi ”ja siellä puhistettiin ilimoo ja iänesttee rämmäytettiin”, kuvasi tunnelmia ryhmän puheenjohtaja Kauko Piironen.

Hän kertoi, että enemmistö oli ollut kahden lamellin kannalta, mutta antoi samalla ymmärtää, että kolmanteen lamelliinkin ollaan valmiita.
Ennen päätöksen syntymistä äänestettiin asian pöydällepanosta. Jatkamisen kannalla oli 22 valtuutettua 35:stä.

Jatkoaikaa halusi 12 valtuutettua

Pitkän alustuksen Paloaukean koulun laajuudesta pitänyt kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Jorma Pitkänen (kesk.) teki pöydällepanoesityksen, jota Tuula Malinen (kesk.) kannatti.

Pikaisen päätöksenteon kannalla oli 22 valtuutettua ja pöydällepanon kannattajia oli 12. Seppo Martikainen äänesti ”kylien puolesta” tyhjää.

Pöydällepanoa kannattivat Keskustan Jorma Pitkänen, Tuula Malinen, Kirsi Jaakkola, Anna-Marja Jokiniemi, Anita Koistinen, Paavo Koponen, Pentti Kuokkanen, Hannu Mononen, Jussi Sallinen, Raili Toivanen, Tuija Turunen ja Kristillisdemokraattien Kirsi Piironen.

Annu Alava aloitti heti

Liperin valtuuston kokousta värittivät osin uudet kasvot. Eero Reijosen ja Juha Kososen ollessa estyneenä, puhetta johti Tero Kuttinen ja hallituksen puheenjohtajan paikalla istui, nyt toista kertaa, Sanna Parkkinen.

Valtuusto myönsi enemmittä keskusteluitta eron jäsenyydestään paikkakunnalta muuttavalle Matti Karukannakselle. Sdp:n listan ensimmäinen varajäsen Annu Alava otti paikkansa jo ennen pykälän käsittelyä, sillä Karukannas ei ollut kokouksessa paikalla.

Kokous oli pitkästä aikaa keskusteleva ja kesti viittä vaille kaksi tuntia. Valtuutetut itsekin ihmettelivät ja kiittelivät omaa puheliaisuuttaan. Enimmäkseen asioiden puinti kohdistui Paloaukean koulun rakentamisen laajuuteen.

Terveydenhoito askarruttaa

Valtuusto päätti muutamalla evästyksellä antaa kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyvän toimenpidesuunnitelman valtioneuvostolle.
Kari Tuovinen (kesk.) kantoi huolta työterveyshuollon järjestymisestä myös tulevina vuosina, kun resurssipulaa on nykyiselläänkin. Hän kannatti tältä osin liikelaitospalveluja.

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen lupasi lisävalaistusta asiaan ensi vuonna valmistuvan selvityksen myötä. Tuula Malinen puolestaan mietti perusterveydenhoidon tulevaisuutta ja ja siltä osin mahdollisuuksia tarvittaviin investointeihin.

Paras-hankkeeseen liittyen Joensuun seudun kunnat ovat laatimassa seudun strategiasuunnitelmaa vuosille 2008-2013. Se sisältää myös mukana olevien kuntien toimenpidesuunnitelmat.

Tietöitä sittenkin…

Tiehankkeiden käytännön etenemisestä kiinnostunut Juhani Kummunmäki (perus.) sai kunnanjohtaja Hannele Mikkaselta positiivista ennakkotietoa.

– Virkamiestasolla on käyty neuvottelu Savo-Karjalan tiepiirin johtajan Matti Tuiremon kanssa. On mahdollista, että molemmat Liperin kirkonkylän hankkeet voitaisiin toteuttaa vuosina 2008-2009, valaisi Mikkanen tilannetta.

Kirkonkylän liikenneympyrän aloittaminen on tielaitoksen ohjelmassa ensi vuodelle, mutta Kirkonkylän-Salokylän kevyen liikenteen väylä oli pudonnut viimeisimmästä toimenpideohjelmasta kokonaan pois.

Vastaa