Seisovasta koulusta kaikki alkoi
Joikaaja Wimme Saari oli juhlapäivän yksi vieras.
Keskiviikkona Liperin koulussa pidetyssä oppilaiden ja vanhempien yhteisessä teemapäivässä muisteltiin koulun 150-vuotisia vaiheita ja astuttiin myös askel nykypäivään tutustumalla vieraisiin kulttuureihin.
Isompien koulutyö käynnistyi teemapäivänä tavallista pidemmällä päivänavauksella, jossa käytiin läpi koulun monivaiheista historiaa ja palauteltiin mieliin kultaisia kansakouluaikoja. Rehtorin painavaa sanaa asetuttiin kuulemaan ajan tavan mukaisesti hiljaa ja siisteihin jonoihin.
– Järjestys taisi olla kyllä menneinä aikoina vielä vähän sotilaallisempi, rehtori Jouni Hyttinen naurahtaa.
Työpajoissa kurkistettiin kulttuureihin
Pienemmät oppilaat saivat nukkua keskiviikkoaamuna pitkään, sillä heidän teemaohjelmansa pidettiin iltakouluna.
1-4 -luokkalaiset eivät hautautuneet historiankirjoihin, vaan suuntasivat katseensa nykyaikaan, vieraisiin kansoihin ja kulttuureihin.
Luokissa kiertävät työpajat tarjosivat pikavisiitin Viroon, kurkistuksen saamelaisten vaatekaappiin, säveliä Ranskanmaalta sekä marsipaanimaistiaisia Lyypekistä.
Kun Saksan työpajassa harjoiteltiin sanomaan vierustoverille “Ich liebe Dich” (“rakastan sinua”), poikasakista kirposi ymmärrettävästi tuskaisia vastalauseita.
Hyttisen mukaan kansainvälisyys-teeman kehittely läksi liikkeelle vanhempien aloitteesta. Aihe olikin harvinaisen ajankohtainen, sillä keskiviikkona vietettiin myös Eurooppa-päivää.
Oppilaat olivat virittäytyneet teemaan jo alkuviikolla askartelemalla koulun käytävien koristeeksi värikkäitä lippuja.
– Ideana oli, että me vanhemmat voisimme näin osallistua lasten koulupäivään yhdessä opettajien kanssa. Työpajojen toteuttamisesta ovat vastanneet omaan joukkoomme tai tuttavapiiriimme kuuluvat kulttuurien tuntijat, kertoo vanhempainneuvoston edustaja Kirsi Pulkkinen.
Teemapäivään osallistuneet isät, äidit ja muut vieraat saivat iltapäivällä kotiin viemisiksi tuhdin tietopaketin, kun Pia Turunen Mannerheimin lastensuojeluliitosta luennoi mediakasvatuksesta.
Päivän päätteeksi lapset ja vanhemmat kokoontuivat yhdessä kansanmusiikkiyhtye Rämpsäköiden konserttiin.
Hyvin normaali peruskoulu
Seisovan koulun, “stående skolan”, ajoista lähtien liperiläisten opinahjoa on uudistettu, laajennettu ja muokattu kulloisenkin oppilasmäärän tarpeiden mukaan.
Pienten koulu löysi nykyisen sijansa Opintieltä 1950-luvulla, lukion perustaminen vuonna 1963 merkitsi taas koulukeskuksessa toimivassa isojen koulussa muutostöitä. Tuolloin valmistui lisäluokkien ohella liikuntasali. Myös Penttilä-talo – sekä vanha että nykyinen – on palvellut läpi historian koulun opetustiloina.
Millainen oppilaitos Liperin koulu sitten tänä päivänä on?
– Normaali suomalainen peruskoulu, jossa on pätevät opettajat ja kohtuulliset tilat, rehtori hetken mietittyään luonnehtii. Liperin peruskoulusta oppiaan ammentaa tällä hetkellä 510 nuorta kuntalaista.