Mitä sinä muistat liperiläisestä ruokaperinteestä?

Vaikka ”piirakkarajalla” ollaan, leipä on kuulunut aina liperiläiseen ruokapöytään.

Nämä ja monet muut kysymykset ovat heränneet, kun Liperin Leipäpäivä ry:n puuhanaiset havaitsivat, ettei liperiläistä ruokaperinnettä ole milloinkaan keskitetysti tallennettu.
Tarkoitus on korjata puute pikemmiten: Leipäpäivän perinneruokaryhmä haastaa kaikki asiasta jotain muistavat tai tietävät ruokaperinteen tallennustalkoisiin tänä keväänä.

Aiheesta ei kilpailla, mutta kaikkien tietoja toimittaneiden kesken arvotaan useita ”periliperiläisiä” palkintoja, muun muassa Kotiseutu-uutisten vuosikerta ja tuotepaketteja.

– Mieleen jääneitä asioita voi panna itse paperille. Tai nuoremmat polvet voivat jututtaa vanhempia ja kirjata ylös heidän muisteluksiaan. Ellei kumpikaan näistä tavoista onnistu, niin minuun voi ottaa yhteyttä, tulemme paikan päälle haastattelemaan, Reetta Juvonen Liperi-Seurasta lupaa.
Reetalle voi myös toimittaa kirjatut muistelmat joko sähköpostiin tai paperilla – yhteystiedot löytyvät tällä sivulla olevasta ilmoituksesta.

Toimeen kannattaa ryhtyä pian, sillä tietojen pitäisi olla perillä juhannukseen mennessä.
Ruokaperinteestä ja siihen liittyvistä tekemisistä aiotaan työstää dokumenttielokuva ja kuvitettu kirjallinen julkaisu parin lähivuoden aikana. Elokuvan tuottaa kolmen aiemman liperiläisen dokumenttifilmin tapaan Esko Pajarinen.

Osana projektiin kuuluvat tulevana kesänä porsaan hankkiminen, kasvattaminen, teurastus ja valmistus monipuolisesti perinneruuiksi. Luvassa on muun muassa suolimakkaroiden tekoa.
Ensi talvena on tarkoitus hyödyntää tietojen keräyksen saalista järjestämällä kursseja perinneruokien valmistamisesta sienistä, kaloista, marjoista, viljatuotteista ja lampaanlihasta. Valmistusta tallennetaan filmille ja syksyisillä leipäpäivillä pidetään näyttely tehdyistä perinneruoista.
Ruoka- ja kekriperinteen aineiston suunnittelusta, hankinnasta ja toteutuksesta vastaa talkoolaisten avustamana työryhmä, johon kuuluvat Reetta Juvosen lisäksi Maija Laaninen, Kaija Matilainen, Esko Pajarinen, Sisko Piiroinen, Raili Räty, Seija Räty ja Riitta Tiihonen.

Liperiläinen ruokaperinne talteen!

Tietoja entisajan liperiläisistä ruuista, niiden valmistusaineista, hankinnasta, säilönnästä, leipomuksista, juhlien tarjoiluista ja tarjoilijoista, kekrin perinteistä yms. halutaan säilyttää tuleville sukupolville.

Kerro omista muistoistasi:
– Kirjoita muistojasi talteen tai kerro niistä nuoremmille omaisillesi, jotka kirjaavat ne
– Jututa iäkkäitä sukulaisia, naapureita ja kirjoita heidän kertomansa ylös
– Ota yhteyttä alla mainittuihin henkilöihin ja pyydä työryhmän jäseniä haastattelemaan ja kirjaamaan muistojasi

Aikaa on juhannukseen asti eli 22.6.2007 saakka.
Tietojen antajien kesken arvotaan erilaisia paikallisia tuotepaketteja ja mm. Kotiseutu-uutisten vuosikerta.

Yhteydenotot ja lisätietoja:
Reetta Juvonen
puh. (013) 760 776
Kootut tiedot voi lähettää hänelle:
Pappilantie 9, 83100 Liperi
tai sähköpostilla: reetta.juvonen@hotmail.com

Riitta Tiihonen
puh. 0500 985 610

Vastaa