Taistelu Kihauksen puolesta jatkuu Helsingissä

Neljä huuliharppuvirtuoosia, Jouko Kyhälä (oik.), Eero Turkka, Pasi Leino ja Eero Grundström, musisoivat Kihauksen puolesta Svängin nimiin. Kuva: Sauli Heikkilä

Kansanmusiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kylänpää myöntää, että lisätoimenpiteitä vaaditaan, sillä Opetusministeriöltä haetusta 80.000 euron lisäavustuksesta myönnettiin vain 10.000 euroa.

– Emme odottaneetkaan saavamme kaikkea hakemaamme lisäavustusta, mutta toiveissa oli 20.000-30.000 euron tuki. Valtion tuki on liian pieni tällaisille alueille. Saatu raha auttaa tässä tuskassa, mutta paljon pitää vielä tehdä, Kylänpää tietää.

Kansantaiteilija Vesa-Matti Loiri esiintyi viime vuoden lopulla tukikonsertissa Kiteellä ja nyt Kihaus-talkoisiin ryhdytään Helsingissä.

Muusikot for Kihaus -konsertti on 10. päivänä helmikuuta Savoy-teatterissa Helsingissä.
Myös Kiteen suunnalla ollaan käynnistämässä yhteistyötä.

Kolmas tai neljäs kerta toden sanoi

Tukikonsertissa ovat mukana muiden muassa Pepe Willberg, Sväng ja Burlakat sekä tietysti taitelijapariskunta Peter ja Pauliina Lerche.

Suurelle yleisölle tunnetuin esiintyjistä on Pepe, joka ei ole pelännyt ilmaista herkkiä tunteita tulkitsemissaan lauluissa. 1980- ja 90-luvut suuren menestyksen levytyksillään kiertänyt Pepe palasi parrasvaloihin kuluvalla vuosikymmenellä, kun nostalgiaa kaipaavat suomalaiset löysivät musiikillisen uransa Islanders-yhtyeessä 1962 aloittaneen solistin.

Rääkkylästä kotoisin oleva Burlakat tarkoittaa kulkureita ja kansanmusiikkiyhtye edustaakin parhaimmillaan tukikonsertista tehdyn ilmoituksen ensimmäistä mainostekstiä: ”Karjalaista meininkiä”.

Huuliharppuvirtuooseja löytyy Svängistä, joka esiintyy myös varsinaisessa Kihauksessa ensi kesänä Rääkkylässä. Jouko Kyhälä on yksi yhtyeen neljän miehen jäsenistä, jotka haluavat auttaa festivaalia kauas tulevaisuuteen.

– Oliko tämä kolmas vai neljäs kerta, kun meitä pyydettiin Kihaukseen, mutta nyt pääsimme tulemaan, hän iloitsee.

Aaltoliikkeissä laskee ja nousee

Svängille oli selvää, että yhtye osallistuu hyväntekeväisyyskonserttiin.

– Kihauksella on oma paikkansa, vaikka jotkut väittävätkin, että näin pienessä maassa ei voisi olla kuin yksi kansanmusiikkifestivaali.

”Huuliharppumaisteriksi” tituleerattu Kyhälä tekee taiteellista tohtorin tutkintoa Sibelius-Akatemiassa. Ulkomaista kiinnostusta herättäneen Svängin jäsen tietää, että kansanmusiikin suosio kulkee usein aaltoliikkeissä maailmalla.

– Niin se on myös Suomessa, Jouko muistuttaa.

Vastaa