Liperin lukioon haluaa vain kaksi oppilasta
Liperin ja Viinijärven kouluissa on yhteensä 151 yhdeksäsluokkalaista. Jos yhteishaku olisi nyt käsillä, oman pitäjän lukion valitsisi ensisijaiseksi vaihtoehdoksi vain kaksi oppilasta.
Marraskuussa tehdyn yhteisvalintaa ennakoivan kyselyn perusteella ammatillisen oppilaitoksen valitsisi 91 oppilasta. Valkolakin tavoitteluun lähtisi 52 oppilasta. Kysely ei tavoittanut kahdeksaa oppilasta.
Kysely oli lukion jatkon kannalta korutonta kertomaa. Erinäisiä selvityksiä on tehty. Sivistyslautakunta käsittelee lukion tulevaisuutta huomenna. Lakkauttaminen lienee totta jo ensi vuonna.
– Lukioasiaa ei olisi nostettu käsittelyyn, jos ennakkokyselyn perusteella lukioon haluavia olisi ollut sama määrä kuin viime vuonna (28), sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jari Rouvinen sanoo.
Sivistyslautakunnan kokouksen jälkeen lukioasia viedään ensi maanantaina kokoontuville kunnanvaltuustolle ja kunnanhallitukselle.
Kiireelle on syynsä.
– Tiedot yhteishakuoppaaseen ovat lähdössä, ja meillä pitää olla selkeä päätös onko Liperin lukio listoilla vai ei, ettei opiskelija laita vaihtoehdoksi oppilaitosta, jota ei ole ja josta hän menettäisi valintapisteitä. Se on opiskelijan oikeusturvan kannalta tärkeää, sivistysjohtaja Laila Mäkelä sanoo.
Jos lakkauttamiseen päädytään, yt-neuvottelut alkavat tammikuussa. Lukiossa on kymmenen virkaopettajaa.
Kunnan on taattava, että jo aloittaneet opiskelijat saavat opintonsa loppuun. Opetus järjestetään joko omassa lukiossa vai jossakin muussa seutukunnan lukiossa.
Yksityisopetus ei kannata
Mäkelän mukaan oppilasmäärän romahtaminen on yllättänyt sivistyslautakunnan kaksi kertaa.
– Päätös lukion yksisarjaisuudesta tehtiin nopeasti ja nyt on sama tilanne. Mutta jos ei ole opiskelijoita, niin kunnalla ei ole resursseja vastata ilmiöön.
Yksisarjaisuus ei miellyttänyt kaikkia. Äläkän nostaneet katsoivat sen olevan alkusoittoa lukion tahalliselle alasajolle.
– Lukion budjetti on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla, vaikka oppilasmäärä on vähentynyt 200 opiskelijasta 130 opiskelijaan. Resurssien suuntausta on tehty kahdesta kolmeen vuotta jälkijunassa. Yksisarjaisuuttakaan ei tehty liian aikaisin, Jari Rouvinen vastaa.
– Mikä on järkevää tällaisessa taloudellisessa tilanteessa? Lukio on kuitenkin toisen asteen oppilaitos kuten ammattikoulu, kannattaako sitä pitää yllä hinnalla millä hyvänsä, Rouvinen kysyy.
Rouvisen mukaan yhdellä luokalla pitäisi olla hieman yli 30 opiskelijaa ja koko koulussa sata, että opetuksen pystyisi järjestämään hyvin.
– Edes 20 opiskelijaa per luokka ei riitä, koska silloin syventävissä aineissa jouduttaisiin antamaan melkeinpä yksityisopetusta. Verkko-opiskelu ei korvaa opettajaa.
Tilanne ei koske ainoastaan Liperiä. Ammatillisen koulutuksen suosio on kasvanut huomattavasti koko maassa.
– Seutukunnan 12 lukiosta on hävinnyt kahden viime vuoden aikana 259 opiskelijaa. Se on huikea luku. Nuoret tekevät nyt toisenlaisia valintoja. He ovat seuranneet, millä aloilla siirtyy väkeä eläkkeelle. Ammattikoulu ei sulje pois myöskään jatko-opiskeluita, Laila Mäkelä kertoo.