Meijerille mahdollisesti öljynpuristamo

Biokaasulaitosta ei tullut, mutta osuusmeijerin lämpölaitoksella saatetaan käyttää yhtenä polttoaineena oman maakunnan rypsistä puristettua öljyä.

Runsaan vuoden kestäneen selvitystyön jälkeen on päädytty siihen, että Liperin kirkonkylälle ei kannata perustaa keskitettyä biokaasulaitosta.

”Virallisen selityksen” mukaan välimatkat ovat liian pitkät.

– Paskaa ei kannata kärrätä yli kymmenen kilometrin päähän. Jos laitos olisi sijoitettu Liperin kirkonkylälle, ei toimittajia olisi löytynyt alle kymmenen kilometrin säteellä. Lisäksi isännät eivät olleet valmiita maksamaan kuljetuksesta, Bioste Oy:n innovaatiojohtaja Antti Leinonen kertoo.

Hän kuitenkin uskoo, että kuntaan rakennetaan lähiaikoina pienempiä, korkeintaan muutaman tilan tarpeisiin sopivia biokaasulaitoksia.

Leinosen mukaan myös isompi laitos rakennetaan, mutta muualle maakuntaan. Hän ei suostu paljastamaan aiheesta sen enempää liikesalaisuuteen vedoten.

– Se ei ole Puljonki Oy:lle Juukaan rakennettava laitos, eikä se tule Kontiosuon kaatopaikalle, hän suostuu paljastamaan.

Liperin kirkonkylälle kaavailtiin osakeyhtiömuotoista biokaasulaitosta, jonka piti tuottaa aluksi biokaasua ja myöhemmässä vaiheessa myös biodieseliä.

Alunperin liperiläisiltä maatalousyrittäjiltä lähtenyttä ideaa lähti selvittämään viime syksynä bioenergian tuotantoon, jakeluun ja hyötykäyttöön perehtynyt Bioste Oy. Tuotantolaitoksen osakkuudesta tai raaka-aineen toimittamisesta oli kiinnostunut yli 50 maatilaa.

Vuodenvaihteessa selvitystyöhön osallistui myös ProAgria Pohjois-Karjalan Evästä ja energiaa -hanke, jonka tavoitteena on vauhdittaa kasvinviljelytilojen peltoenergian-, ravinnon- ja rehuntuotantoa.
Biokaasua, joka on pääasiassa metaania, saadaan mm. lannasta ja yhteiskuntajätteestä.

Maakunnan rypsi Liperiin jalostettavaksi?

Biokaasulaitosta kaavailtiin jossakin vaiheessa Liperin osuusmeijerin yhteyteen. Meijerin toimitusjohtajan Pertti Puustisen mukaan laitos ei olisi sopinut samalle tontille.

Nyt osuusmeijeri selvittää öljynpuristamon perustamista omiin tiloihinsa.

– Olemme mukana Evästä ja energiaa -hankkeessa yritysosuudella ja kuulumme myös hankkeen ohjausryhmään. Meitä kiinnostaa öljynpuristaminen rypsistä, jos raaka-aine- ja kannattavuusehdot täyttyvät. Meijeriltä löytyisi tiloja tarvittavalle laitteistolle, Puustinen kertoo.

Osuusmeijeri aikoo kehittää myllyä erityisesti rehutuotannon osalta. Siihen kuvioon sopii rypsiöljyn puristus, koska rehuksi kelpaava rypsirouhe on öljyntuotannon sivutuote.

– Tällä hetkellä joudumme ostamaan rypsirouheen muualta. Täältä sitä ei saada.

– Puristetun öljyn voi polttaa suoraan omassa lämpölaitoksessamme, mutta tieliikennekäyttöön sitä pitäisi jalostaa edelleen ja siihen vaaditaan kalliimpaa laitteistoa, hän kertoo vaihtoehdoista.

Raaka-aineen saatavuus on eräs kysymysmerkki.

– Liperissä ei tuoteta tällä hetkellä rypsiä tarpeeksi, hankinta-aluetta pitäisi laajentaa myös muualle maakuntaan. Tavoitteet ovat kuitenkin realistiset, raaka-ainetta pitäisi löytyä tarvittava määrä.

Selvittelyä jatketaan ensi vuoden puolelle.

– Onko se sitten vuoden 2008 rypsisatoa, jota voisimme päästä puristamaan.

Vastaa