Vanhusten asumiseen uusi suunta Jyrissä

Jyrin palvelukoti valmistuu joulukuun puolessa välissä. Pintakäsittelijäksi opiskeleva Laura Lammisen maalasi pattereita keskiviikkona.

Jyrin palvelukodin myötä Liperin kunta kaksinkertaistaa vanhusten asumispalvelujen ostamisen yksityisiltä hoivapalvelujen tarjoajilta.

Kunta on varannut palvelukodista 20 asiakaspaikkaa. Asiakkaat sijoitetaan Jyriin maksusitoumuksella.

Kunnan rakennuttaman 30-paikkaisen palvelukodin hoivapalveluista vastaa MedOne Oy Hoivapalvelut, joka tuottaa lääkäri- ja hoitajapalveluita julkisen sektorin tarpeisiin eri puolilla maata. Yhtiöllä on vastaavanlaisia, mutta huomattavasti suurempia palveluasumiskoteja Mikkelissä, Porvoossa ja Espoossa

Tiloista tehtiin ensi alkuun kymmenen vuoden vuokrasopimus.

Kunta ostaa tällä hetkellä asumispalveluja noin 20 liperiläiselle yksityisiltä hoivayrityksiltä. Sijoituspaikkoja ei löydy läheltä. Maksusitoumuksia on tehty muun muassa Kontiolahdelle, Kiteelle ja Enonkoskelle.

Maksusitoumus asumispalveluihin annetaan, kun vanhuksen hoitoa ei ole enää tarkoituksenmukaista järjestää kotona, mutta hän ei tarvitse pysyvää laitoshoitoakaan esimerkiksi vanhainkodilla tai terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Edullisempi ja järkevämpi

Jyrin palvelukoti tulee tarpeeseen, koska Liperistä puuttui tehostetun palvelun yksikkö vanhuksille.
Kotihoidonjohtaja Marketta Kuikan mukaan esimerkiksi kotihoidon piirissä on tällä hetkellä 40 henkilöä, joille nykyisten palvelujen tuottaminen ei ole järkevää heidän itsensä eikä kunnan talouden kannalta.

– Kotihoidossa saattaa olla sellaisia asiakkaita, joiden luona on käytävä seitsemän kertaa vuorokaudessa. Nyt olemme yhteistyössä laitoshoidon kanssa kartoittamassa tilannetta. Valitsemme muutaman viikon sisällä henkilöt, jotka ohjataan maksusitoumuksella Jyriin, Kuikka sanoo.

Liperissä lähdettiin alusta pitäen siitä, että palvelu ostetaan eikä tuoteta itse.

– Asiakkaanamme olevista kunnista on sanottu, että palvelu olisi ollut itse tuotettuna kalliimpaa. Yksityisellä puolella on muun muassa henkilökunnan poissaoloja vähemmän ja hallinto on kevyempää. Meillä on keskitetty kaikki ne palvelut, mitkä eivät koske suoranaisesti vanhuksen hoitoa, MedOne Oy:n toimitusjohtaja Jaana Lyyra sanoo.

Vanhusväestö kasvaa

– Liperissä on vanhusväestön osuus useita prosentteja suurempi kuin muissa Joensuun seudun kunnissa, Kuikka sanoo.

Kunnassa asuu 1.890 yli 65-vuotiasta asukasta. Se on 16 prosenttia väestöstä. Säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä on noin 200 asiakasta. Hoiva ja hoito kohdistuu pääasiassa yli 75-vuotiaisiin.
Omaishoidon tuen saajia on 48.

Ennusteen mukaan 65-vuotiaiden osuus kasvaa 22 prosenttiin yhdeksän vuoden sisällä. Hoidon ja hoivan tarvetta tulee lisäämään dementoivien sairauksien lisääntyminen.

Maksusitoumus kattaa palvelun

Palvelukodissa on 22 yksiötä ja neljä kaksiota. Kaksiot mahdollistavat iäkkäiden pariskuntien asumisen saman katon alla.

Asiakkaan tarpeen mukaan valittavia palvelukokonaisuuksia on kolme, joiden hinta vaihtelee 73,71 – 89,91 euroon vuorokaudessa.

Kunnan maksusitoumus kattaa palvelun, mutta asunnon vuokran ja ruoan maksaa asukas. Asiakas voi saada asumistukea, kuten missä tahansa vuokra-asumisessa.

Palvelukodissa työskentelee kaikkiaan 16 henkilöä. Työntekijöiden haku päättyi maanantaina. Jaana Lyyran pöydälle kannettiin peräti 300 hakemusta.

Mittava ja hintava hanke

Muutostyöt maksavat 2,07 miljoonaa euroa. Liperi sai rakentamiseen valtion asuntorahastolta avustusta 788 368 euroa sekä valtion korkotukilainaa 1,29 miljoonaa euroa.

– Hanke on aika kallis, koska hinta on noin 80 prosenttia siitä, jos olisi rakennettu kokonaan uusi talo, Lipertekin toimitusjohtaja Kari Nousiainen sanoo.

– Palvelukoti tulee olemaan hyvin kodinomainen ja sen ympäristö on ihana. Meillä on Mikkelissä 77-paikkainen palvelukoti, joka kahdeksassa kerroksessa, Lyyra vertaa.

Vastaa