Rääkkylän yrittäjät patsaanpaljastuksessa

Rääkkylän yrittäjät iloitsivat kaikkien yrittäjien tavoin Helsingissä paljastetusta yrittäjäpatsaasta. Paikallisena aiheena oli joukkueen kasaaminen lauantaiseen kuntoviestiin. Kuvassa vas. Ilona Matilainen, Johanna Eschner, Anne Laasonen, Tero Harinen, Jukka Laasonen ja Maija Pakarinen.

Kahvikupposten ja kunnanjohtaja Markku Lappalaisen avaussanojen jälkeen valtuustosalissa oli juhlan tuntua. Paikalle ehtineet yrittäjät kuuntelivat lähes hiiren hiljaa Jaakko Nummisen kerrontaa patsaan taustasta. Kymmenen vuoden tuloksena se oli lopulta saatu.
Kansainvälisen kutsukilpailun – johon oli kutsuttu kaksi ulkomaalaista ja kuusi suomalaista taiteilijaa – voitti ruotsalainen Eeva Lövdahl. Yrittäjyyden kestävää ydintä symbolisoivan musta kiven tekijä on suomalainen Pertti Kukkonen. Itse patsas kuvaa onnistuneesti yrittäjien verkostumista kautta maailman..
Paljastuspuheen piti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Puhujaksi odotettu pääministeri Matti Vanhanen oli eduskunnassa joutunut vastaamaan Libanonin tilannetta koskeviin kysymyksiin.
Patsaasta kuultiin heti tuoreelta monia tulkintoja.
– Jalat maassa ja pää pilvissä sopii hyvin yrittäjyyteen, jolta edellytetään mm. joustavuutta ja luovuutta, uutta syunyttävää toimintaa.
Monet kommentoijat korostivat juuri maailman laajuisen verkostumisen tärkeyttä.

Täsmäisku jaksamiseen

Rääkkylän tilanteesta kertoi yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Laasonen. Yrittäjiä olisi voinut olla paikalla kymenkuntaa enemmänkin.
– Mutta monet ovat vielä yrityksissään, arveli kelloa katsonut Laasonen.
Yrittäjien ongelmana on mm. jaksaminen. Siihen puheenjohtaja lupaili täsmäiskua. Asialla voi olla Rääkkylä PLUS -hanke, joka on ennenkin auttanut yrittäjien arjessa jaksamisessa.
Yritysneuvoja Johanna Eschner Ketistä kertoi Ketistä ja omasta työstään. Rääkkylän tilaa tarkastellessaan hän yllätti monet myönteisesti. Ketin kautta on kulkenut 27 toimivaa yritystä. Suunnitteilla yrityksiä on lisäksi ollut 18, joista seitsemän on jo olemassa. Mukana olevasta 45 yrityksestä palvelualaa edustaa 24, tuotantoa 20 ja kauppaa yksi yritys.
– Rohkeasti yhteyttä, kannusti kaikissa alan asioissa apua antava ja neuvoja etsivä yritysneuvoja.

Oppijat verkkoon

Esko Kähkönen esitteli Maaseudun verkko-oppijat -hanketta, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia atk-taitojen alkukartoituksesta kiertokouluun tai yksilölliseen nettikouluun. Myös kuuden tunnin kotiopetus ja kymmenen päivän ammattikoulutus on mahdollista.
Nyt alkava hanke päättyy ensi vuonna. Mukaan opiskeluun voi vielä hakea.
Koulutus oli muutenkin esillä tiistaisessa tilaisuudessa. Peruskouluissa on jo aika evästää nuoria myös yrittäjiksi, ei vain toisen palvelukseen suuntautuviksi.
Työvoimapula oli esillä jo kuntakanavalla, jolla hämmästeltiin työvoimapulaa 200.000 työttömän maassa.

Vastaa