Kuntosaliharjoittelu sopii myös ikäihmisille

Kuntosaliharjoittelu on auttanut Irma Karttusen hartiavaivoihin ja kohentanut oloa muutenkin monella tavalla.

– Kun ikää tulee, lihasvoima vähenee. Tehokkain tapa ylläpitää ja parantaa lihasvoimaa on kuntosaliharjoittelu, Liperin terveys- ja erityisliikunnan ohjaaja Tuula Martiskainen kertoo.
Lihasvoimaa tarvitaan, sillä lihasvoiman vähetessä myös tasapaino helposti heikkenee. Lihaskuntoharjoittelun avulla saadaan myös lisää kävelynopeutta ja parannetaan koordinaatiota ja vartalonhallintaa. Tämä puolestaan ehkäisee esimerkiksi lonkkamurtumien syntyä.
– Nyt koolla oleva jatkava ryhmä on täysi, mutta kaikissa uusissa senioreiden liikuntaryhmissä ei ole riittävästi kävijöitä, harmittelee Martiskainen. Erilaisia ryhmiä on tarjolla kaikissa Liperin taajamissa ja eritasoisille senioreille.
– Tämä kuntosaliryhmä on keskiraskas. Kaikkein kevein on venyttelyryhmä ja raskain kuntojumppa. Ryhmä kannattaa valita oman kunnon mukaan, niin harjoittelu on mahdollisimman tehokasta, Tuula Martiskainen neuvoo.

Jyrin ryhmässä paljon miehiä

Tuula Martiskainen on tyytyväinen vakioporukkaansa ja iloinen myös siitä, että mukana on paljon miehiä.
– Jumpparyhmissä miehet ovat yleensä selvänä vähemmistönä.
Kuntosaliporukan viikottainen harjoitus alkaa liikuntasalin puolella alkuverryttelyllä, jonka jälkeen harjoitellaan kuntopiirissä kuntosalilaitteilla. Harjoitus päättyy aina venyttelyyn.
– Kerran viikossa tehtävä kuntosaliharjoittelu on lihaskuntoa ylläpitävää. Jos kuntoa halutaan parantaa, olisi harjoiteltava kaksi kertaa viikossa, Martiskainen sanoo. Saliharjoittelun välillä senioreille sopii hyvin kävely ja päivittäinen hyötyliikunta. Hyötyliikunnan lisäksi niin sanottua täsmäliikuntaa suositellaan harjoitettavaksi kolme kertaa viikossa.
Martiskaisen mielestä Liperin liikuntatarjonta on monipuolista. Joidenkin kohdalla esteenä osallistumiselle saattaa tosin olla kyyditysten puute. Monien kohdalla ehkä kuitenkin enemmän tiedon puute:
– Ikäihmiset eivät tiedosta lihaskuntoharjoittelun tärkeyttä.

Tyytyväistä porukkaa

Kun Martiskaisen ryhmältä kyselee kommentteja, on hetken aikaa hiljaista. Sitten kommentteja alkaa tulla sellaista tahtia, ettei toimittajan kynä meinaa pysyä perässä: ”Tyytyväisiä ollaan. Kuntaan terveisiä ja kiitoksia.” ”Ryhmä on tärkeä, ei täällä muuten tulisi käytyä.” ”Tämähän on meille kuin huumetta!” Ja vielä monelta suunnalta: ”Ohjaaja on paras mahdollinen!”
Karttusen Irma Ylämyllyltä saadaan lopulta patistettua tarkempaan haastatteluun.
– Minä olen ollut mukana kolme vuotta ja mieheni Arvon sain houkuteltua mukaan kovalla työllä puolitoista vuotta sitten. Kuntosaliharjoittelun lisäksi Irma Karttunen harrastaa lenkkeilyä ja käy venyttelyryhmässä.
– Kuntosali tekee todella hyvää. Olo paranee ja kunto kohenee, kertoo Irma Karttunen, joka on ennen kuntosaliharjoittelua käynyt erilaisissa jumpissa yli 40 vuoden ajan.

Vastaa