Saariston kauppias haastaa kunnan

Puolalaissyntyinen, 70-luvun alussa Suomeen muuttanut ja tänne pysyvästi asettunut Weselski pyörittää perheineen toista kesää Saariston kyläkauppaa.
– Kesä on ollut lämmin ja kauppa käynyt entiseen tapaan, mutta ei saaristokaupan tuloilla satama-alueita kuntoon laiteta.

Henryk Weselski sanoo, että toinen kesä Saariston kaupan pyörittämisessä on ollut vähemmän stressaava kuin ensimmäinen. Moni asia piti opetella viime kesänä kantapään kautta.

– Totta kai haluamme olla osaltamme mukana, mutta koko kesän liikevaihtoa ei pysty uuden rakentamiseen laittamaan, sen jokainen ymmärtää, Weselski sanoo.
Hän haastaakin vakavasti Liperin kunnan satama-alueen kehittämistalkoisiin. Rakennelmat tulisi tehdä kestämään myös kehnompia kelejä. Laiturin ja kaupan välisen alueen kattaminen kunnon terassilla olisi yksi kehittämiskohteista.
– Tarkoitus on tehdä suunnitelma talvella ja käynnistää neuvottelut toteuttamisesta.

Autotalleja
rakenteilla

Saaristossa on jätehuoltoa kehitetty, vessat pystytetty ja yksityiset väsäävät sinne autotalleja, lähinnä omaisuutensa turvaksi. Talvisaikaan veneet saadaan rannan lähelle lukkojen taakse.
Parhaillaan on menossa 11 autotallin työmaa ja kolmas vaihe on mietinnässä.
Mökkiläiset marisevat tosin lupabyrokratian perään.

– Jos lupa-asiat eivät olisi nielaisseet kolmea vuotta, täällä olisi rakennettu enemmänkin, yksi kaupan terassilla kahvia juova kesäasukas muistuttaa.
Saariston veneilysatama on kesäisin vilkas tukikohta ja kohtaamispaikka, josta sadat mökkiläiset suuntaavat veneellä mökeilleen saariin.
– Käy täällä paljon muutakin väkeä. Esimerkiksi rääkkyläläisiä on ollut tänä kesänä runsaasti tutustumassa ja palveluja käyttämässä.

Säestykset
omasta takaa

Saariston kaupan yhteydessä on ravintolalaiva, jossa ohjelmalliset illat käynnistyivät viikonloppuna. Ohjelmaa on tarvittaessa omasta takaa; Henryk on ammatiltaan musiikinopettaja ja kosketinsoittimilla hän loihtii sävelet laivatansseihin ja yhteislauluiltoihin.
Weselskin perheellä kaikkiaan olisi vakaa halu palvelujen kehittämiseen Saariston rannassa. Armi-vaimo pitää kauppaa yhdessä 21-vuotiaan Maria-tyttären kanssa.
– Maria opiskelee matkailua ammattikorkeassa Joensuussa. Tämä ala kiinnostaa häntä.

Vastaa