Helle ei haittaa rakentajia

Aurinko paahtaa Ylämyllyn taajamassa ja uimarannalla riittää väkeä. Hannu ja Tanja Kortelaisen kohdalla uimaranta on jäänyt tänä kesänä vähän etäiseksi, sillä kaikki aika kuluu omakotitalon rakennustyömaalla Jyrinkylässä. Muutamana päivänä viikossa rakennuksella häärivät myös perheen 9-13-vuotiaat pojat Matias, Tuomas ja Joonas.

– Olemme asuneet Ylämyllyllä yli kymmenen vuotta ja täällä ovat poikien koulut ja kaverit. Entinen 80 neliön koti oli käynyt aikoja sitten ahtaaksi ja kun Jyristä löytyi sopivaan saumaan tontti, päätimme rakentaa tänne, Kortelaiset kertovat. Työt aloitettiin jo edellisenä kesänä, mutta leipätyön ohessa 191 neliötä ei synny hetkessä.

Hyvä suunnittelu on tärkeää

– Huonolla suunnittelulla koko projekti voi mennä pieleen. Jos nyt aloittaisimme alusta, käyttäisimme suunnitteluun varmaan vielä enemmän aikaa, Kortelaiset pohtivat. Perheen talo on suunniteltu itse ja suunnittelussa huomioitiin kaikkien perheenjäsenten toiveet. Vinkkejä haettiin lähinnä ystävien ja tuttavien taloista.
– Rakentaminen on helppoa, jos osaa rakentaa, toteaa Hannu Kortelainen. Mies peri taidon isältään, joka oli kirvesmies.

– Jos ei ole kokemusta rakentamisesta ja joutuu kysymään kyliltä joka asiaa, ei työ edisty. Tämä on iso projekti, Kortelainen lisää.
Ison projektin lopputulos tulee toteuttamaan perheen toiveet lähes täysin.
– No vaatehuonetta ei saatu mahtumaan mihinkään ja vessan olisin halunnut toiseen paikkaan, Tanja Kortelainen kuitenkin laskee puutteeksi pienen miettimisen jälkeen. Pojat toivoivat omia huoneita ja yläkertaa, mitkä uudesta kodista tulevat löytymään.

Ainakin kerran elämässä

Tarinoiden mukaan rakentaminen koettelee välillä hermoja ja jopa perheenjäsenten välejä…
– Minä olen aika huono päättämään. Mutta kyllä me aika yksimielisiä olemme onneksi olleet, Tanja toteaa diplomaattisesti.
– Välillä pinna saattaa kiristyä. Mutta kyllä tämä ainakin kerran elämässä on koettava, miettii Hannu.
Kortelaisen rakennustyömaalle odotetaan tällä hetkellä ulkoverhouslautoja. Uunin muuraus on juuri saatu päätökseen. Töitä paiskitaan 12 tuntiakin päivässä, sillä haaveena olisi päästä jouluksi uuteen kotiin.
– Keskeneräiseen taloon emme kuitenkaan muuta eikä joulua vietetä remontin keskellä, Tanja tarkentaa.
Entä sitten se helle?
– Ulkotöissä on mukavaa lämpimällä ilmalla ja vesisade sitä paitsi haittaisi joitakin työvaiheita. Eipähän tarvitse auringon perässä Etelään asti lähteä, Hannu Kortelainen kuittaa. Tanja tarkenisi vähän viileämmässäkin, mutta tärkeintä on, että työ etenee.

Vastaa