Ekalle mutta minne?
Mikko vietti vielä eskarivuoden kotona äidin opissa. Syksyllä koulu alkaa. Mikko ja vanhemmat odottavat jännityksellä selviääkö koulupaikka ennen ensimmäistä koulupäivää.
Mikkoa kiinnostavat avaruusasiat. Mikon esittämät kinkkiset kysymykset saavat vanhemmat välillä ymmälleen. Äidiltäkään ei vastausta aina löydy, vaikka opettaja ammatiltaan onkin. Osaakohan ne opettajat siellä koulussa.
– Ehkä osaa – ehkä ei, Mikko myhäilee diplomaattisesti.
Mikko lukee ja laskee jo sujuvasti. Mitä muuta koulussa voisi oppia, sitä poika ei oikein vielä tiedä.
Hymyileväinen Mikko odottaa koulua kovasti. Ja koulukavereita. Kaverit menee Ristin ala-asteelle. Sinne vanhemmat Mikon ilmoittivat, siellä myös käytiin tutustumassa. Pikku kouluun ihastuttiin ikihyviksi.
Ongelma on vain se, että Mikon lähikoulu on Viinijärven koulu. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus hakea muuhunkin, kuin kunnan hänelle osoittamaan lähikouluun. Kunnalla ei ole ilman painavia perusteita velvollisuutta hakemusta hyväksyä.
Kyläkoulu rikkaus
– Ite olen käynyt pientä kyläkoulua ja tiedän, että se on rikkaus, isä Markku Kiviniemi toteaa.
Kiviniemiä arveluttaa mm. mahdollinen koulukiusaaminen Viinijärvellä, missä ylä- ja ala-aste ovat yhdessä. Kiviniemet uskoivat koulupaikan Ristissä aukeavan ongelmitta. Toisin kävi.
Sivistysjohtaja Laila Mäkelä eväsi pojan pääsyn Ristiin perustellen päätöstään toteamalla, että lähikoulu on Viinijärven koulu.Kiviniemet valittivat Itä-Suomen lääninhallitukselle, joka kumosikin sivistysjohtajan päätöksen. Lääninhallistus totesi Mäkelän päätöksen syntyneen hallintolain ja perusopetuslain vastaisesti ja perustelujen olevan puuttellisia.
Vanhempien yllätykseksi Laila Mäkelä valitti edelleen Kuopion hallinto-oikeuteen. Perusteluista käy ilmi mm. että lakkautusuhan alla oleva Ristin koulun ”ylläpito on jo lukuvuonna 2007-2008 kyseenalaista oppilasmäärän pienentyessä oleellisesti”.
– Tuo oli meille yllätys, että Ristin koulua oltaisiin jo ensi vuonna sulkemassa, Merja Kiviniemi ihmettelee.
Vanhempien mielessä nakertaa epäilys, että juuri tämän takia ylimääräisiä oppilaita ei kouluun haluta.
– Että se on helpompi lopettaa.
Tahtominen ei riitä
Ristiin on ekaluokkalaisia tulossa Mikko mukaan lukien kuusi, ykköskakkosluokkaan yhteensä 12 lasta.
– Viinijärvellä aloittaa myös yhdysluokka, yhteensä joka tapauksessa alle 25 oppilasta, kesälomalta tavoitettu Laila Mäkelä laskeskelee ulkomuistista.
Mikäli luokkakoko Viinijärvellä olisi ollut paisumassa ylisuureksi olisi Mäkelän mukaan saatettu vanhemmille ehdottaa joidenkin lasten siirtämistä toiseen kouluun. Näin on tehty Salokylällä, jossa on ollut erittäin suuria yhdysluokkia.
Mäkelä seisoo tekemänsä koulupaikkapäätöksen takana. Hän kertoo, että ensisijaisesti lapsi sijoitetaan aina hänen omaan lähikouluunsa.
– Poikkeustapauksissa lääkärintodistuksen tai muiden asiantuntijoiden lausuntojen perusteella voidaan harkita toiseen kouluun sijoittamista.
Pelkkä haluaminen ei riitä.
– Siitä voisi olla seurauksena, että yhtenä vuonna lapsi halutaan yhteen kouluun ja toisena toiseen, jos vaikka opettaja ei miellytä.
Mäkelä kertoo, että hakemuksia muihin kuin oman koulupiirin kouluihin tulee silloin tällöin.
Koulu alkaa elokuun puolessa välissä. Hallinto-oikeuden päätöstä saatetaan joutua odottelemaan kotvanen. Jos ei päätöstä koulun alkuun mennessä kuulu, arvelevat vanhemmat joutuvansa neuvottelemaan sivistysjohtajan kanssa missä Mikko koulunsa aloittaa.
– Taikka viedään sitten vaan Ristin kouluun, Kiviniemet aikovat pysyä tiukkoina.