Kivet kaunistavat kesäpihaa

Susanna ja Pinja etupihan penkin edustalla. Toukokuun puolivälissä vasta helmililjat ovat parhaimmillaan.

Susanna Siitonen kiirehtii pihamaalle ja huokaa, ettei piha ole vielä oikein kukassa ja muut kiireetkin ovat vieneet aikaa puutarhatöiltä.
Kenelläpä piha olisikaan toukokuun puolessa välissä vielä kukkeimmillaan. Susannan pyöreä vatsa paljastaa yhden ”muun kiireen” ja pian mies Juha-Pekka kertookin jo lähtevänsä kivenheiton päähän nousevan perheen uuden omakotitalon rakennustyömaalle. Kun jaloissa temmeltävät vielä 3-vuotias Pinja ja 6-vuotias Arttu, ei ole ihme, ettei puutarhalle ole jäänyt aikaa yhtä paljon kuin aikaisempina kesinä.

Perheen nykyinenkin omakotitalo on vain kaksi vuotta vanha, mutta piha on jo valmis ja katseenkestävä.
– Valmistuin viime joulukuussa puutarhuriksi ja tein pihasuunnittelun näytön tähän oman pihaan, Susanna kertoo yhden syyn pihan kauniille yhtenäisyydelle. Suunnittelun perusasioita oli, että Susanna halusi pihan kahteen eri tasoon ja näkyville runsaasti luonnonkiveä.

Etupihalle Susanna on rakentanut penkin, jota koristavat kukkien lisäksi pihalyhty ja erilaiset kivet. Vielä tämäkään penkki ei ole täydessä kukassa, mutta kesän aikana sitä koristavat muun muassa pallotuija, oranssikeltamot, kuunliljat ja sarviorvokit. Ruohosipulista ja iisopista saa silmänruoan lisäksi makua kesäkokkauksiin.

Puro laajennettiin lammikoksi

– Halusimme pihaan lammikon, vaikka meillä onkin pieniä lapsia. Lapset leikkivät lammikon luona paljon, mutta osaavat olla varovaisia, Susanna esittelee. Lammikko syntyi tontin reunalla virtaavaa puroa laajentamalla. Jos talokuume ei olisi taas vallannut perhettä, olisi lammikkoon tullut vielä suihkulähde.

Takapihalla piha on kahdessa eri tasossa. Tasot on rajattu kiveyksillä, joiden keskellä on kukkapenkkejä ja pihalamppuja. Alemmalla tasolla on kestopuulla rajattu kasvimaa, jossa on käytetty multana lähes pelkästään turvetta:

– Turve helpottaa kitkemistä ja hyvin siinä ovat porkkana, perunat ja pinaatit kasvaneet, Susanna kertoilee. Kasvimaan reunalle hän istuttaa myös kukkia, joita voi napsaista maljakkoon huolettomammin kuin varsinaisista kukkapenkeistä. Pieni kasvihuone pidentää tarvittaessa kasvukautta.

Kateaineet suojaavat rikkaruohoilta

Muita Siitosen ja Ruposen perheen pihan kasveja ovat muun muassa värimintut, daaliat, kurjenmiekat ja maksaruohot. Hyötykasvien valikoimista löytyy esimerkiksi karviaista, mustaherukkaa ja mansikkaa. Marjapensaat on ympäröity kuorikatteella rikkaruohojen kasvun jarruttamiseksi. Kukkapenkeissä Susanna suosii koristekatteita, joita on saatavilla monenvärisinä.

– Suosikkikasvejani ovat ainakin kultatyräkki ja väriminttu. Pidän myös monista hopeanvärisistä kasveista, Susanna kertoo. Tällä hetkellä muotia ovat myös erilaiset heinäkasvit, joista ainakin kuparisaraa ja kierrevihvilää löytyy talon penkeistä.
Lähipäivinä perheeseen syntyy kolmas lapsi ja syksyllä edessä on muutto uuteen kotiin kivenheiton päähän:

– Olen aloittanut jo vähän pihan suunnittelua, mutta en kovin pitkälle. Edellisen pihan rakentamisesta ylijääneisiin kiviin Susanna suunnittelee porauttavansa paikan pihavaloille. Työtä on siis luvassa, mutta innokasta puutarhuria se ei haittaa.

Vastaa