Mantsinen Groupille Presidentin tunnustus

Tasavallan presidentti Tarja Halonen, Finpron toimitusjohtaja Tapani Kaskeala ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Johanna Ikäheimo luovuttivat Liperiin arvostetun tunnustuksen kunniatauluineen. Mantsinen Group Ltd:n puolesta kävivät palkinnon kumartamassa yrityksen perustaja, hallituksen puheenjohtaja Veli Mantsinen (oik.), Mantsinen Group Ltd:n toimitusjohtaja Ari Hakkarainen ja Mantsinen Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hämäläinen. Kuva: Satu Elo.

Tasavallan presidentti myönsi ja henkilökohtaisesti luovutti arvostetun kansainvälistymispalkinnon. Mantsisen työpaikoilla kotimaassa ja maan rajojen ulkopuolella juotiin tunnustuksen kunniaksi Presidentti-kahvit.

– Menestys vientimarkkinoilla ei synny hetkessä. Esimerkiksi Venäjällä olemme tehneet töitä 16-17 vuotta, ja vasta nyt uurastus kantaa hedelmää, sanoo yhtymän hallituksen puheenjohtaja Veli Mantsinen.

Pohjois-Karjalalle päivä oli muutenkin tuloksellinen. Toinen vientitunnustus tuli Nunnanlahden Uuni Oy:lle Juukaan. Kolmas palkittu oli Nokia Capacitors Oy.

– Vaikka tämänvuotiset palkittavat edustavat eri toimialoja, yhdistäviä tekijöitä löytyy runsaasti. Yksi yhteinen nimittäjä on innovatiivisuus, todettiin päätöksen perusteluissa.

– Mantsinen Group on pystynyt kolmessa vuosikymmenessä kasvamaan koneurakointiyrityksestä kansainväliseksi logistiikan sekä materiaalinkäsittelykoneiden konserniksi.

Mantsinen on puuterminaalien, kierrätys- ja terästeollisuuden sekä satamien logistiikan ja näissä käytettyjen koneiden valmistuksen edelläkävijä.

Venäjällä nyt vahvin kasvu

Matka koneyrittäjästä kansainväliseksi toimijaksi on ollut haasteellinen. Nykyisin konsernilla on urakointipalveluja neljässä maassa ja koneita viedään kolmeentoista maahan. Uudet markkina-alueet eivät ole aina avautuneet helposti.

– Olimme ensimmäisiä suomalaisia pk-yrityksiä Venäjällä. Alkuvuosina meitä koettelivat sekä taloudellinen tilanne että luonto. Ruplan romahdus ja rankka talvi, jolloin kaikki koneet seisoivat, hidastivat toiminnan aloitusta huomattavasti. Viime vuosina tilanne on kehittynyt hyvin, sanoo toimitusjohtaja Ari Hakkarainen.

Mantsisen urakointi ja konemyynti Venäjällä lähes kaksinkertaistui v. 2005 ja tänä vuonna osuus kipuaa lähes kolmannekseen konsernin liikevaihdosta.
Venäjän lisäksi kasvua odotetaan erikoisesti Baltian alueelta.

Helpottaa rekrytointia

Veli Mantsinen näkee vientipalkinnon ja syksyllä saadun valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon lisäävän ennen kaikkea yrityksen tunnettuutta.

– Uskon sen helpottavan mm. työntekijäin rekrytointia jatkossa. Vaikka nyt tilanne on hyvä, kilpailun ammattitaitoisista työntekijöistä ennakoidaan kiristyvän. Esimerkiksi paluumuuttoa harkitsevat voivat noteerata tällaiset asiat.

Veli Mantsisen mielestä yrityksen palkitseminen on tunnustus koko henkilökunnalle, ja se motivoi tekemään hyvää työtä myös jatkossa.

– Työntekijäin vaihtuvuus on ollut minimaalista. Pätkätöiden sijaan meillä arvostetaan pitkäaikaisia osaajia, jotka voisivat tuntea työpaikkansa turvalliseksi.

– Jossain vaiheessa syntyi käsitys, että tähän maakuntaan ja maahan jää vain It-alan työpaikkoja ja piste. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan metalliteollisuus on ollut kuitenkin vahvassa kasvussa. Ei perustyön täältä minnekään häviä.

Kolmas alue, johon Veli Mantsinen uskoo palkitsemisen vaikuttavan, on yhteistyökumppanit.

– Varmasti heidänkin mieltään lämmittää, kun näkevät yrityksen kulkevan hyvään suuntaan ja saavan tunnustusta.

Yhtymän liikevaihto on noin 39 miljoonaa euroa (v. 2005). Tästä kansainvälisen toiminnan osuus on noin puolet. Työntekijöitä on noin 300.

Isoja koneita Eurooppaan

Samana päivänä palkitsemisen kanssa Mantsinen julkisti merkittävän konekaupan Bristolin satamaan Englantiin. Kauppa koskee 110 tonnin satamanosturia sekä useita pienempiä nostovälineitä satamayhtiölle. Toimitukset osuvat tulevaan kesään.
Helmikuun alussa kerrottiin 140 tonnin satmanosturin myynnistä Espanjaan.

Vastaa