Pakettiautolla Bosniaan

Lumet pois Valistustalon rappusilta, etteivät avustuksen tuojat liukastu. – Jos emme ole paikalla, voi tavarat jättää eteiseen tai portaiden viereen, Marko Koskenkorva opastaa.

Tuzlan kaupungin liepeillä olevan Kiseljakin kylän romanit jäivät oman onnensa nojaan Bosnian sodan jälkeen.

– He ovat unohdettu ihmisryhmä. Sodan jälkeen elämä mennyt koko ajan kurjemmaksi. Lapset pelaavat jalkapalloa lumen keskellä. Kellä ei ole paljaat jalat, niin ainakin eriparin kengät, Koskenkorva tiivistää.

Apupaketin kerääminen Kiseljakin romaneille sai alkunsa Koskenkorvan Robinson-kilpakumppanin, nuorgamilaisen Markku Markkasen aloitteesta. Markkanen oli keräämässä jo 90-luvun lopussa eräälle kylän lapsista jalkaproteesit.

Hanke sai lisävauhtia Koskenkorvan astuttua remmiin. Viinijärveläinen sai houkuteltua tunnetun viikkolehden mukaan ja puhuttua pakettiauton veloituksetta käyttöön joensuulaisesta autovuokraamosta.

Markkanen tekee keräystä Lapissa. Viinijärven keräyspiste avataan tänään Valistustalolla. Paikalle voi viedä mm. lastenvaatteita, huopia ja leluja. Lahjoitusten määrästä riippuen keräys kestää lauantaihin saakka.

– Toivotaan, että saadaan pakettiauto täyteen. Ylimääräiset tavarat viedään sitten itärajan yli venäläisiin orpokoteihin.

Seikkailijakaksikko vastaa avustuspaketin viemisestä paikanpäälle. Viikkolehden toimittaja tekee reissusta jutun.

– Meille ei tule tästä palkkaa. Kulut maksetaan, mutta juttupalkkiot menevät Dobri-Romi järjestön avustustilille, josta ne ohjataan muun muassa sikäläisten lasten koulutukseen.

Koskenkorva myöntää, että pienoisesta julkisuudesta on ollut hyötyä. Ilman sitä vastaavanlainen tempaus olisi suorastaan mahdotonta järjestää.

– Tällaisesta ei ole aikaisempaa kokemusta, vaikka mielessä on joskus käynytkin. Ja nyt kun olen työttömänä, niin voin sanoa, että joutavalle jottain, jos ei muuta, niin hyvvää.

Vuoden 2005 julkiteko Liperissä

Robinsonin teki Koskenkorvasta teeveestä tutun persoonan. Katsojat valitsivat hänet suosituimmaksi seikkailijaksi.

Liperin kunta huomioi saavutuksen niin, että Koskenkorva nimetään tammikuun lopussa Vuoden 2005 julkiteon tekijäksi. Nimitys on uusi, se tuli jo aikaisempina vuosina jaettujen Vuoden nuori yrittäjä, Vuoden kulttuuriteko ja Vuoden nuorisotyön teko -nimitysten rinnalle.

Miehen tuleva aviopuolisokin, Saila Ehrukainen, on julkkis. Hänet kruunattiin viime vuoden XL-missiksi. Marko kosi Sailaa julkisesti TV-lähetyksessä, häitä tanssitaan ensi kesänä.

Pariskunta asuu Markon synnyintilalla, joka sijaitsee Viinijärven kyläkeskustan kupeessa.

– Elämä pyritään pitämään entisenlaisena. Yhtä sekopäinen perhe tässä ollaan kuin ennenkin, Koskenkorva naurahtaa utelulle julkisuuden vaikutuksesta elämään.

– Julkisuuden lieveilmiö oli se, että puolet kyläläisistä lopetti päivän sanomiset, mutta toisaalta tuntemattomatkin tervehtivät nykyään, joten voiton puolella ollaan silti.

Julkkiksellakin on arkihuolia. Muovi-insinöörin, maatilateknikon ja metsurin koulutuksen saanut Koskenkorva etsii töitä.

Vastaa