Yks´melkein mummo, joka rakastaa satuja

Kirsi-Marja Hytönen unelmahommassaan – satutätinä.

Viinijärven kirjastossa järjestettiin joulun alla lasten satutunti. Ihan kiva juttu, mutta jostain syystä kohderyhmä jäi saapumatta. Satutäti Kirsi-Marja Hytönen ei jäänyt lukemaan omaksi ilokseenkaan, vaikka rakastaakin satuja.

Viime perjantai oli 13. päivä, mutta se ei tiennyt epäonnea satutunnille. Paikalle tuli kolme pientä lasta. Neljäskin tuli, mutta sitten ei ujostelultaan uskaltanut istua pöydän ääreen. Ilmoittelu mm. kylän kaupan ilmoitustaululla oli tuottanut tulosta.

Alkuesittelyiden jälkeen päästiin kirjojen pariin. Hytönen valitsi kirjapinosta yhdessä Lotan, Sarin, ja Laurin kanssa Franklin toimii oikein -kirjan.

– Tämä sammakko tässä…, Hytönen aloittaa esittelemällä kirjaa.

– Tämä on kyllä kilpikonna, Lotta korjaa satutätiä.

Lajin tunnistamisen jälkeen kirjan lukeminen etenee välikohtauksitta. Lauri nojaa päätään käsiinsä ja näyttää kuvittavan mielessään Franklinin edesottamuksia. Satutäti lukee ja esittelee kirjan kuvia hymyssä suin.

Rakkaus satuihin

Hytösellä on aihetta hymyyn. Hän on odottanut innokkaasti yhteistä lukuhetkeä lasten kanssa.

– Omat lapseni ovat kasvaneet aikuiseksi jo aikaa sitten, eikä lapsenlapsiakaan ole vielä tullut. Olen unelmoinut satutuntien pitämisestä monta vuotta. Sinä tietysti laitat juttuun, että ”yks´ melkein mummo, joka rakastaa satuja”, hän naurahtaa.

Hytönen jatkaa, että rakkaus satuihin juontaa hänen lukihäiriöönsä. Hän kylvettikin omia lapsiaan kielikylvyillä.

– Luin joskus, että lapsille pitää lukea paljon, että heidän sanavarastonsa karttuu. Samalla voi olla heidän lähellä.

Lukihäiriötä ei huomannut satutunnilla. Senat eivät menneet sakaisin.

– Saattaa se kuulua jotenkin, mutta oletan, ettei se lapsia hirveästi häiritse. Lukihäiriöni ilmenee yleensä kirjoituksessani, kirjoitan joskus ihan höpön höpöä.

Ainakin Hytösen työpaikassa on totuttu kirjoitettuun höpön höpöön. Lääkäreiden epäselvää käsialaa lienee ihmetelty siinäkin joensuulaisessa apteekissa, jossa Hytönen työskentelee teknisenä avustajana.

Lasten satutunteja pidetään kerran kuukaudessa Viinijärven kirjastossa.

Vastaa