Jäteilkivaltaa Rääkkylässä

MIELIPIDE Rääkkylän Rasivaaraan Hammaslahdentien varteen jätettiin linja-autopysäkille 13.10. illalla runsaasti roskapusseja sekä pari mattoa. Valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta, vaikkakin törkein. Läheiselle Rasivaaran ekopisteelle on tuotu sekajätepusseja ja muovia lähes viikoittain jo vuosien ajan. Kerran sinne ilmestyi jopa pakastimen sulanut sisältö.

Samaa ympäristöstä piittaamattomuutta on havaittu muun muassa Niemisen ekopisteellä. Väärin hylätyt jätteet ovat jääneet kunnan tai paikallisten asukkaiden siivottavaksi. Ekopisteissä ei ole sekajätteen, biojätteen eli eloperäisen jätteen eikä muovien keräilyä.

Ympäristön turmelijan tai turmelijoiden arvellaan olevan kesäasukkaita tai paikallisia, jotka ohi kulkiessaan jättävät jätteensä muiden riesaksi jätemaksuissa säästämisen toivossa. Sotkijat ovat oppineet jättämään roskansa hiljaiseen aikaan, koska varmoja havaintoja heistä ei ole ollut. Vain kerran eräs herrasmies on jäänyt kiinni, ja hänkin vei roskansa mennessään aikansa suutaan soitettuaan. 

Sopii vain miettiä, millaisia ympäristöstään ja toisten asuinalueista piittaamattomia alueella liikkuu, sillä jätelakiin (646/2011) sisältyy roskaamiskielto. Lain mukaan ympäristöön ei saa jättää jätteitä, joista aiheutuu epäsiisteyttä, maiseman rumentumista sekä viihtyisyyden vähentymistä. 

Rääkkylässä on käytössä Jätelain 37 §:n mukaisesti kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus eli kiinteistön omistajan/haltijan on sovittava kiinteistöllä syntyvien jätteiden kuljetuksesta jätteenkuljetuspalveluja tarjoavan yrityksen kanssa. Kesäasukkaiden on mahdollista viedä sekajätteet lukollisiin sekajäteastioihin, jotka sijaitsevat kunnan jätevedenpuhdistamon piha-alueella osoitteessa Kiteentie 61. Sopimuksen sekajäteastioiden käytöstä voi tehdä kunnan teknisessä toimistossa. Jäteastioiden käyttömaksu on arvonlisäverollisena 50 euroa/vuosi per käyttäjä. Jokaisella kunnan alueella olevalla asuinkiinteistöllä on jätehuolto oltava järjestettynä jommalla kummalla edellä esitetyistä vaihtoehdoista.

Juha Vornanen ja 

kunnan rakennustarkastaja Joni Rytkönen