Kiireellinen vai kiireetön hoito?

MIELIPIDE Hyvinvointialueen alueen uusi luonnos palveluverkosta on tehty. Se vaikuttaa aikaisemmin hylätyn palveluverkkoesityksen kopiolta, vaikkakin käsitteet sotekeskus, soteasema ja sote-palvelupiste ovatkin selkeämpiä ja helpompia ymmärtää.

Suunnitelmasta puuttuu kuitenkin edelleen näkemys siitä, kuinka turvata lähilääkärin palvelut yhdenvertaisesti hyvinvointialueella.

Epäselväksi jää konkretia siitä, kuinka monena päivänä viikossa lähilääkäri on tavattavissa kussakin toimipisteessä.

Maininta ”tarpeen mukaan 1-5 päivänä viikossa” antaa kuvan, että suunnitelman tekijä ei ymmärtäisi sitä, että kansalaisten hoidontarve on jokapäiväistä. 

Ei viikonpäivän ja kellonajan mukaan sairastuta. Ei sairastuminen riipu myöskään kunnan koosta.

Jokaisen on, asuinpaikasta riippumatta, saatava tarpeellinen, yhdenvertainen kohtelu ja hoito.

Myös perusterveydenhuollon idean, erityisesti lääkärintyön sisällön ymmärtämisessä on vakavia puutteita.

Tämä tulee ilmi, kun lukee esitystä lääkärin vastaanottotyöstä. Onko lääkärin työ kiireetöntä vastaanottoa vai  myös kiirevastaanottoa? Epäselväksi jää, että onko kiirevastaanottoa edes sotekeskuksissa saatikka soteasemilla ja sote-palvelupisteillä.

Selvyyden vuoksi on kerrattava, mikä on kiireellinen asia terveyskeskuksessa.

”Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista”

Terveyskeskuslääkärin potilasaines koostuu  kiireettömän hoidon tarvitsijoista  ja kiireellisesti hoidettavista potilaista. Esimerkiksi erilaiset tapaturmat, haavat, murtumat, rintakivut, korvatulehdukset ja monet muut infektiot ovat kiireellisesti hoidettavia. Viime aikoina myös erilaiset päihde- ja mielenterveystyöhön liittyvät haasteet ovat lähes päivittäisiä.

Perusterveydenhuollon lääkärin työ on siis varsin monipuolista, ja juuri siinä piilee lähilääkärin työn mielekkyys.

Mikäli työ rajataan pelkkään kiireettömään vastaanottoon, niin kunnollinen lääkärin työn  tehdään  mahdottomaksi ja tuskinpa tällainen työ ketään pidemmän päälle kiinnostaa.

Myös potilaiden kannalta tilanne on absurdi.

 Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa korvakipuinen lapsi, jota ei voisi hoitaa kiirevastaanottona, vaan hänet pitäisi lähettää esimerkiksi Juuan sote-asemalta Nurmeksen sotekeskukseen, jossa mahdollisesti olisi kiirevastaanottoa ”mahdollisuuksien” mukaan.

Kyllä siellä, missä on lääkäri, tulee hoidonkin olla monipuolista.

Siitäkään ei pitäisi olla epäselvyyttä, että monipuoliset lähilääkärin palvelut tulee turvata sotekeskusten lisäksi myös sote-asemilla sekä sote-palvelupisteissä.

Eikös me sen suuntainen palvelulupaus joskus annettu.

Tapio Hämäläinen

aluevaltuutettu, lääkäri, kunnallisneuvos