Vastine kirjoitukseen Viinijärven koulusta

VASTINE Kirjoitus on vastine valtuutettujen Jormanainen ja Hyttinen mielipidekirjoitukseen Kotiseutu-uutisissa 15. maaliskuuta 2023.

Kuntien lakisääteisiä tehtäviä, hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen, ovat perusopetus ja varhaiskasvatus. Viinijärven koulu on oppilasmäärältään Liperin toiseksi suurin koulu Ylämyllyn jälkeen. Koulussa ja päiväkodissa on päivittäin yli 220 lasta. Huoli, että kunnanvaltuuston päätös Viinijärven koulun suunnittelun laajuudesta vaarantaisi riittävät opetustilat Viinijärvellä, on aiheeton. 

Jakelukeittiö oli tavoite valtuuston alkuperäisessä toimeksiannossa. Viinijärven koulun hankesuunnitteluryhmässä Ylämyllyn keskuskeittiön kapasiteetti nousi esille 7.11.2022. Seuraavassa kokouksessa 18.11.2022 selvisi, että Ylämyllyn keittiön kapasiteetti ei riitä noin 250 ruokailijan lisäämiseen. 

Kunnanhallituksen, hyvinvointilautakunnan ja elinympäristölautakunnan iltakoulussa 7.2.2023 päähuomio oli liikuntasalin koossa ja kuntosalissa. Keskustelu valmistuskeittiöstä jäi vähemmälle huomiolle. Elinympäristölautakunta lisäsi valmistuskeittön suunnitelmiin 14.2.2023. Samaa mieltä olivat myös kunnanhallitus 20.2.2023 ja valtuusto 28.2.2023.

Kuntosali on ollut Viinijärven koulun yhteydessä 1980-luvulta lähtien. Virkamiestyönä oli valmisteltu sen siirtämistä ensin Vinkkariin ja seuraavaksi entisiin linja-autoaseman tiloihin. Molemmat ratkaisut olisivat vaatineet pukuhuone- ja suihkutilojen rakentamisen. 

Koululle sijoitettuna liikuntasalin pukuhuone- ja suihkutilat palvelevat kuntosaliakin. Samassa rakennuksessa liikunta- ja kuntosali ovat helpommin myös esimerkiksi urheiluseurojen ja järjestöjen käytettävissä. Lisäksi tilojen iltavalvonta on mahdollista järjestää hajautettua mallia tehokkaammin. Rakentamiskustannukset ovat samaa luokkaa, mutta käyttökulut koululle sijoitettuna selvästi pienemmät.

Elinympäristölautakunta muutti virkamiesvalmistelijan esitystä. Valmistelija on ollut mukana jokaisessa hankesuunnitteluryhmän sekä lautakuntien ja hallituksen iltakoulussa ja valtuustossa. Lautakunta katsoi aiheelliseksi päivittää suunnitelmat keittiön ja kuntosalin osalta.

On taloudellisinta, että rakennussuunnittelun alkaessa kaikki osatekijät olisivat mukana. Liperissä on ollut kallis tapa päivittää suunnitelmia vielä toteutusvaiheessa ja lisätä sitten osia, jotka tehdään ylimääräisenä työnä ilman käyttökulujen arviointia.

Tässä vaiheessa on tiedossa niin sanottu massahinnoittelu. Kustannusarvio tarkentuu suunnittelun edetessä. Samoin tarkentuu peruskorjauksen tarve Taitolan, kirjaston ja päiväkodin osalta. 

Valtuusto päättää talousarviosta vuosittain. Valtuusto on hyväksynyt sitovan talousarvion vuodelle 2023, jossa Viinijärven kouluun on varattu puoli miljoonaa euroa suunnittelurahaa. Seuraavat vuodet ovat taloussuunnnitelmassa, jonka luvut tarkentuvat kouluhankkeen edetessä.

Liperin elinympäristölautakunta

pj. Asmo Varis (kesk.)

varapj. Mikko Hartikainen (ps.)

Emilia Kangaskolkka (sd.)

Marketta Kuikka (kok.)

Matti Mutanen (ps.)

Tapio Mustonen (sd.)

Heikki Piiroinen (kesk.)

Tiina Savolainen (kesk.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *