Haetaanko taas säästöjä vähävaraisilta?

MIELIPIDE Eläkeläisköyhyys ei ole kadonnut vielä mihinkään.  Nyt kuitenkin taas suunnitellaan leikkauksia maamme pienituloisimmilta eläkkeensaajilta. Suomeen on laadittava eläkeläisköyhyyden torjuntaohjelma. On haettava aidosti vaikuttavia toimia pienituloisten eläkeläisten tilanteen parantamiseksi.

Sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat tulossa siihen ikään, että hoidon ja palvelujen tarve lisääntyy. Väestön vanhenemiseen  ei ole varauduttu riittävästi. Pystyykö  yhteiskunta  vastaamaan tulevaan haasteeseen? Saadaanko oikea-aikaisesti riittävät palvelut? Palveluiden pitää olla lähellä käyttäjiä tai muutoin hyvien julkisten liikenneyhteyksien päässä.

Toimiiko terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisevät toimet? Erilaiset  järjestöt ovat suuria tekijöitä ikääntyvän väestön hyvinvoinnin ylläpitäjiä. Riittääkö järjestöissä toimijoita?  Yhteiskunnan on tuettava riittävästi järjestöjen toimintaa.

Monet joutuvat läheisensä omaishoitajiksi ja  ovat sidottuina 24/7  tähän työhön.  Yhteiskunnalle tulee suuria säästöjä omaishoidosta, joten omaishoitajia pitää tukea nykyistä paremmin sekä rahallisesti että pitämällä huolta heidän jaksamisestaan.  

 Tehostetun hoidon paikoista on huutava pula. Esimerkiksi  Joensuun seudulla joutuu jonottamaan yli lain salliman ajan eli noin 113 päivää, kun laki sallii 3 kuukauden jonotuksen.  Vanhuksia hoidetaan liian vähillä resursseilla kotihoidossa tai sitten terveyskeskusten vuodeosastoilla.  Mistä apua näihin ongelmiin? Rakentamallako uusia hoivakoteja, mutta mistä saadaan lisää hoitajia?

Odotamme inhimillisyyttä ja tasa-arvoista kohtelua.  On turvattava ikääntyneiden oikeus kuntoutukseen.  Se on edellytys jo omassa kodissa asumiseen. Pidetään kaikki mukana myös digikehityksessä. Ikäihmisille on turvattava  julkisin varoin digipalveluiden neuvontaa ja tukea.

Ikä- ja muistiystävällinen asuinympäristö on haaste. Muistisairaita on tällä hetkellä noin  300 000.  Miten sosiaali -ja terveydenhuolto pystyy vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen? Oikealla ikääntyvien asuinalueiden suunnitelulla ja  palvelujen saatavuudella mahdollistettaan  muistisairaiden asuminen kodeissaan.  Lisäksi on kehitettävä tuettuja ja kohtuuhintaisia asumismuotoja.

Arvoisat tulevat päättäjät!  Säästöjä haettaessa pitää  muistaa maan vähä-ääniset ja heikoimmassa asemassa olevat, paljon palveluja käyttävät ja tulonsiirtoja saavat ihmiset.  Suomea  ei nosteta suosta sillä, että ostovoima ja elämisen mahdollisuus tapetaan tyystin pienituloisimmilta eläkkeensaajilta.

Pohjois-Karjalan Eläkkeensaajien 

piirin kevätkokous Liperissä 14.3.2023

Vastaa