Toimenpidealoite ja päätös Viinijärven koulusta

MIELIPIDE Liperin valtuuston kokouksessa 27.2.2023 käsiteltiin Viinijärven koulun hankesuunnitelmaa. Päätös syntyi yksimielisesti, mutta jätimme päätöksen yhteydessä toimenpidealoitteen, johon yhtyivät perussuomalaisten, kristillisten ja vihreiden valtuustoryhmät. Toimenpidealoite on kunnan hallintosäännön valtuutetuille tarjoama mahdollisuus esittää toive huomioitavaksi asian jatkokäsittelyyn.

Aikaisemmin asia tunnettiin päätökseen liitettävänä pontena. Valtuusto päätti viime joulukuun talousarviokäsittelyssä kuuden miljoonan euron määrärahasta Viinijärven peruskoulun uusiin tiloihin. Nyt päätetyssä on mukana myös 1,9 miljoonan euron saneerauskulut vuosina 1998 ja 2000 valmistuneiden ja hankkeessa säilyvien osien saneeraukseen. Nämä hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti. 

Asian valmistelussa elinympäristölautakunta muutti virkamiesvalmistelun päätösesityksen ilman selkeitä perusteluja ja kokonaan ilman esitettyjen muutosten virkamiesvalmistelua. Luottamushenkilöiden esityksessä hankkeeseen lisättiin kuntosali ja jakelukeittiöstä tehtiin valmistuskeittiö. Lisäykset nostavat kustannusarviota oletettavasti noin 600 000 euroa. 

Asian valmistelussa näille lisätilatarpeille ei lisätty määrärahoja, joten on vahva pelko, että opetustyön tarvitsemia tiloja tullaan kutistamaan lisättyjen toimintojen mahdollistamiseksi. Tätä emme voi hyväksyä. Toimenpide-ehdotuksella halusimme valmisteltavan valtuuston päätettäväksi perustellut määrärahapäätökset tehtyihin lisäyksiin. Toive aiheutti tunnereaktion ja toimenpide-ehdotuksen hylkäämisen äänestyksessä. 

Liperin kunnan hallintosääntö tarjoaa valtuutetuille toimenpidealoitteella hienovaraisen tavan ohjata päätöksien jatkokäsittelyä. Hallintosäännössä ei kuitenkaan määritellä tarkemmin toimenpidealoitteen käsittelystä. Jatkossa olisi perusteltua liittää toimenpidealoitteet sellaisenaan päätökseen ja kunnanhallitus sitten käsittelisi, miten ne huomioitaisiin asian jatkokäsittelyssä.

Martti Jormanainen ja Jouni Hyttinen,

Kokoomuksen kunnanvaltuutetut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *