Sosiaalityö tarvitsee edunajajia

MIELIPIDE Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tämän vuoden alusta. Itsekin kyseisen organisaation valtuuston jäsenenä olen saanut huomata, ettei sosiaalityön ymmärrystä ja tietämystä ole riittävästi luottamushenkilöillä. Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus ovat useiden eri kansalaisten auttajia ja ohjaajia elämän kriiseissä.

Sosiaalityön ammattilaiset tekevät ennalta ehkäisevää työtä, ohjaavat ja neuvovat vauvasta vaariin. Sosiaalihuoltolaki on keskeinen säännös, jota noudatetaan. Kun sosiaalityö toimii, ei kukaan edes huomaa sitä. Ongelmien edessä etsitään syyllisiä; kuka ei ehtinyt auttaa, tehdä ajoissa palvelutarpeen arviointia ja palvelupäätöstä. Arki on hektistä ja vaatii osaajiltaan paljon. Kotikäynnille mentäessä ei koskaan tiedä mitä siellä odottaa, silti ammattilaisilta odotetaan tehokasta ja inhimillistä työtä. 

Sosiaalityön ammattilaiset vastaavat niin lapsi- ja perhepalveluista, lastensuojelusta, työikäisten ohjaamisesta, ikääntyvien palveluista eli gerontologisesta sosiaalityöstä kuin vammaispalveluista. Eduskunta tarvitsee arjen työn tuntevia edunajajia. Ihmisten haasteet ovat niin mielenterveyttä, elämänhallintaa niin taloudellisesti kuin fyysisestikin koskettavia. Vaikka arjen työ ei ole aina fyysistä, henkiset paineet vaativat vahvuutta, kun pohditaan huumeita käyttävän nuoren elämää, viimesijaista toimeentulotukea hakevaa pitkäaikaistyötöntä tai omaisensa menettäneen ikäihmisen palveluntarvetta. Elämän kirjo iloineen ja suruineen on läsnä joka päivä sosiaalityön ammattilaisten arjessa. 

Maija Silvennoinen, sosiaaliohjaaja, YTK, eduskuntavaaliehdokas (kd.),

hyvinvointialueen valtuutettu

Vastaa