Palokin kosket ennallistettava

Liperi on tunnettu upeasta luonnostaan ja runsaista vesistöistään. Luonnon monimuotoisuudesta on pidettävä huolta, niin meillä kuin muualla. Naapurillamme Heinävedellä on juuri nyt ajankohtaisena kysymyksenä Palokin koskien ennallistaminen, jonka selvitystyötä tekee ely-keskus. 

Heinäveden ja Tuusniemen kuntien tilaaman selvityksen mukaan Palokin koskien vapauttaminen on paras konkreettinen keino heikkojen taimenkantojen ja Saimaan järvilohen pelastamiseksi. Vetoomuksen koskien vapauttamiseksi ovat tehneet myös Itä-Suomen kalatalouskeskukset. Sillä edistettäisiin Saimaan lohikalojen surkeaa tilannetta. Erityisesti järvilohta uhkaa suoranainen sukupuuton riski, ellei kalojen luontaista elinkiertoa onnistuta palauttamaan.

Järvilohen palauttaminen luonnossa lisääntyväksi kalaksi on pitkä, vuosikymmenten mittainen projekti, joka vaatii kaikkien osapuolten tahtoa. Valtiovallan on otettava Palokin koskien ennallistamisesta vetovastuu, yhteistyössä muiden osapuolien kanssa. Se ei ole helppoa eikä ilmaista. Mutta se pitää tehdä, Suomen luonnon ja tulevien sukupolvien hyväksi.

Sanna Rissanen, Liperi 

eduskuntavaaliehdokas (sd.) 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *