Omaishoitajille verovapaakorvaus

MIELIPIDE Omaishoitajia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan noin 50 000 henkilöä, hoidettavia jonkin verran enemmän. THL on sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksesta valmistellut kansallisia myöntämisperusteita omaishoidolle. Tämä lisäisi heidän arvionsa mukaan sopimusomaishoitajien määrää arviolta 6100 henkilöä.

Lehdissä puhutaan koko ajan tehostetun palveluasumisen paikkapulasta. Mikäli omaishoitajia ei olisi, paikkapulatilanne räjähtäisi käsiin. Suuri osa omaishoitajista on itsekin ikä ihmisiä, jotka alkavat olla lähellä tuen tarvetta. Dominoefekti on valmis. Omaishoitajien tuet ja arvostus olisi saatava sen ansaitsemalle tasolle.

Omaishoidon tuki on porrastettu omaishoidettavan tuen tarpeen mukaisesti. Alin maksettava korvaus on reilut 400 euroa. Tuosta määrästä iso osa omaishoitajia maksaa ison veron, koska monilla toimeentulona on pääosin joku muu kuten oma eläke. Omaishoitajien palkkion tulisi olla verovapaata. Tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen hinta vaihtelee 150 eurosta 300 euroon päivässä.

Todelliset kustannukset ruoka- ja puhtaanapito ym. kiinteistökulut huomioiden voi olla enemmän. Käytännössä jo parin kolmen päivän tehostetun palveluasumisen paikkahinta on alimmalla tasolla korvausta saavan omaishoitajan koko kuukauden palkkio. KD-ryhmämme valtuustoaloitteesta lähtenyt kokeilu maksuttomista käynneistä Liprakkaan on pidettävä kiinni jatkossakin. Omaishoitajien arvostusta on nostettava. Ilman heitä yhteiskuntamme olisi pulassa. 

Maija Silvennoinen (kd.)
hyvinvointialuevaltuutettu,
eduskuntavaaliehdokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *