Vain omalääkäri-/omahoitajajärjestelmä voi pelastaa sote-uudistuksen
Potilaan ja lääkärin konkreettinen kohtaaminen ja siitä alkava hoidon jatkuvuus on terveydenhuollon ydinasia, jonka merkitys tulisi kaikkien sote-päättäjien ymmärtää.
Miksi on tärkeää mahdollistaa potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus?
Asiaa on varsin perusteellisesti selvittänyt kansallinen Omalääkäri 2.0- selvitystyöryhmä, jonka loppuraportista nostan esille seuraavia asioita.
Satsaamalla etävastaanottoihin, digiviestintään ja hoidon tarpeen arviointiin etäkeskuksista käsin luomme häiriökysyntää, jonka seurauksena kustannukset kasvavat ja potilastyytyväisyys laskee. Häiriökysynnäksi katsotaan se, että potilas joutuu saman vaivan vuoksi ottamaan yhteyttä useasti, saamatta kuitenkaan apua.
2. Tutkimusten mukaan monisairaan henkilön hoitaminen etävastaanotolla lisää riskiä joutua kolmen päivän sisällä päivystykseen.
3. On myös todettu, että vain hyvin tiukasti rajatuissa tapauksissa yleislääkärin vastaanotolle tulevia ongelmia voidaan hoitaa etänä.
4. Edes hyvin toimiva moniammatillinen tiimityö ei korvaa potilas-lääkäri-suhteen jatkuvuuden hyötyjä.
Ryhmä toteaa raportissaan, että turvaamalla potilaan ja lääkärin hoitosuhteen jatkuvuus terveydenhuollon kokonaiskustannukset laskevat, kokonaisuuskuolleisuus vähenee, potilastyytyväisyys paranee, sairauksien diagnosointi, hoitotasapaino, hoitoon sitoutuminen ja hoitotulokset paranevat.
Merkittävänä etuna on erityisesti myös se, että erikoissairaanhoidon, osastohoidon ja päivystyspalvelujen tarve vähenee.
Yllä olevan perusteella lienee helppoa päätyä siihen, että tulevan hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on oltava potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuuden mahdollistaminen.
Tämä onnistuu parhaiten aloittamalla omalääkäri-/omahoitajajärjestelmän kehittäminen.
Tapio Hämäläinen
terveyskeskuslääkäri, aluevaltuutettu
Rääkkylä