Sivutaajamien tasoristeyksien poistamisesta

MIELIPIDE Siitä huolimatta, että Viinijärvellä on poistunut palveluja kovalla kädellä, taajamaan saavutaan lähiympäristöstä niin posti-, kirjasto-, kauppareissuille ja koululle sekä molempien kirkkojen luokse.


Perinteinen ja lyhin reitti taajamaan kulkee Kangastietä pitkin, siis yli tuon nyt poistettavaksi suunnitellun Ristonkangas-tasoristeyksen.
Kangastie on alennettu jo vuosia sitten yksityistieksi, mutta sillä tavoin vain sen hoito ja ylläpitö on sysätty muutaman tieliittymän kontolle, muuttamatta sitä tosiasiaa, että Kangastie toimii turvallisena läpikulkuväylänä etenkin kevyelle liikenteelle.
Mikäli tasoristeys poistetaan, niin myös kevyt liikenne pakotetaan siirtymään Kuopio–Joensuu-valtatielle numero 9.
Kangastietä pitkin ei ole vain turvallisempi, vaan se on myös suuntaansa puoli kilometriä lyhyempi. Kevyen liikenteen väylistä ei tuolla Liperin kunnan länsireunalla ole kenties koskaan kuultukaan. Kangastien tasoristeyksen poistaminen siirtää sitä valtatielle todennäköisesti kaikkein vaarallisimmin. Kyseisen tasoristeyksen vaarallisuutta on arvioitu sen perusteella, että Kangatie ei kohtaa tasoristeyksessä rautatietä täysin suorassa kulmassa, vaan hieman viistosti.
Vertailukohdaksi esitetään niin sanottua Raaseporin tasoristeyturmaa 24.10.2017. Vertailu vaikuttaa jossain määrin tavoitehakuiselta, sillä Raaseporin onnettomuudessa radan ja ylittävän tien välinen kulma oli 45 astetta, junan nopeus 120 kkilometriä tunnissa, näkyvyys oli huono, luminen sää vaikea ja ”lunta satoi vaakatasossa”.
Kangatiellä Ristonkankaan tasoristeyksessä sen sijaan näkyvyys on hyvä, radanvarsivesakoita ei ollenkaan, junien nopeus aseman läheisyydestä johtuen hiljainen, joten siis päätä kääntämällä on helppo varmistautua radan ylittämisen turvallisuudesta. Jotta tuolle varotoimenpiteelle olisi riittävästi aikaa, pystytään se varmentamaan asettamalla tasoristeykseen pakollinen pysähtyminen, eli stop-liikennemerkit.
Kuitenkin tasoristeyksen poistamisen vaihtoehdoiksi esitetään tietöitä tien ja radan kohtaamiskulman muuttamiseksi ja valo-opasteita tai puomeja. Siis todella kalliita operaatioita, joiden maksajiksi ehdotetaan tienhoitokuntaa tai Liperin kuntaa.
Jokainen tasoristeys on toki kustannuspaikka, joten kiusaus sellaisen poistamiseen on suuri, mutta kovin monen tasoristeyksen takana asuu silti vielä ihmisiä. Suomesta on toki kilvan myyty infrastruktuuria ulkomaisen pääoman omistukseen voittoa tekemään, mutta tässä tapauksessa meidän pitää kyllä todeta: Jotain rotia asiaan!
Atte Koskenkorva, liperiläinen kunnanvaltuutettu (ps.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *