Hyvinvointialueen palvelustrategia tarjoaa mahdollisuuden pelastaa lähipalvelut

MIELIPIDE Parhaillaan uudet aluevaltuutetut valmistautuvat hyvinvointialueensa palvelustrategian luomiseen. 

Se on valtuustokauden tärkein tehtävä, koska palvelustrategiassa määritellään, kuinka hyvinvointialueen palvelut tuotetaan. 

Kansalaisten kannalta tärkeintä on, että palvelut ovat lähipalveluina helposti saavutettavissa ja että ne ovat laadukkaita sekä taloudellisesti tuotettuja. 

Nykytilanne ei anna kovinkaan mairittelevaa kuvaa siitä, kuinka esimerkiksi perusterveydenhuollon palvelut on nykyään järjestetty. 

Kuinka on mahdollista, että esim Tohmajärvellä lääkäri on tavattavissa vain kolmena päivänä viikossa? Rääkkylässä tilanne on yhtä onneton.  

Lisäksi perusterveydenhuollon vuodeosastoja supistetaan ja suljetaan samalla, kun erikoissairaanhoidon toiminta kärsii, koska potilaita ei voida kotiuttaa. 

Kuinka on mahdollista, että aikaisemmin Tohmajärvellä oli viisi lääkäriä ja Rääkkylässä kaksi lääkäriä? 

Kuntien kustannukset eivät kuitenkaan ole ainakaan vähentyneet.  

Pikemminkin päinvastoin. Palvelut vähenevät ja hinta nousee. 

Kokonaisuutena homma ei vaikuta järkevältä asioiden hoidolta. 

Onneksi sote-lainsäädäntö edellyttää jatkossa, että hyvinvointialue joutuu seuraamaan sote-palvelujensa todellisia kustannuksia ja tuottavuutta. Ja näin myös vertailemaan eri palvelujentuottajia. 

Tämä vaatii julkiselta palvelujentuottajalta avoimuutta.  

Hyvinvointialueen valtuutettujen tulee tarkoin tietää julkisesti tuotettujen palvelujen kustannusrakenne. 

Tämä mahdollistaa jatkossa palvelujentuottajien vertailun ja näin myös valitsemaan kokonaisvaltaisesti parhaimman tavan tuottaa palveluja. 

Esimerkiksi, mitkä ovat Rääkkylän, Tohmajärven ja monen muun kunnan terveyspalvelujen todelliset kustannukset ja voisiko samoilla tai mahdollisesti pienemmillä kustannuksilla saada paremmat palvelut. 

Uskon, että näin toimien, yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa, hyvinvointialueellamme voidaan turvata riittävät terveyspalvelut. 

Tapio Hämäläinen 

aluevaltuutettu, terveyskeskuslääkäri, Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *