Ukrainan pakolaisille varhaiskasvatusta

MIELIPIDE Liperin tulee varautua vastaanottamaan Ukrainan siviilejä ja mahdollisia Venäjän pakolaisia elinolosuhteiden kiristyessä naapurimaassamme.

Ukrainasta saapuville pakolaisille on järjestettävä väliaikaisen majoituksen ja asuntojen lisäksi varhaiskasvatusta sekä peruskoulutusta ja muuta tarvittavaa tukea, mm. avustavaa henkilökuntaa siirtymävaiheessa. Ukrainasta tuleva työvoima on saatava nopeasti työllistettyä yhdessä kuntien ja TE-keskuksen sekä muiden tarpeellisten tahojen kanssa.
Vapaina olevat kuntien ja niiden yhtiöiden käyttämättömät asuinkiinteistöt on laitettava sellaiseen kuntoon, että niissä voi majoittua väliaikaisesti tai asua tarpeellisen ajan. Tässä vaativassa maailmantilanteessa on pohdittava tarkkaan esim. sitä, kannattaako asuinkelpoisia kiinteistöjä purkaa vai antaa väliaikaiseen asuinkäyttöön tukea tarvitseville pakolaisille.
Liperin tulee myös varautua siihen, että ukrainan- ja venäjänkielisiä lapsia ja nuoria tulee kouluihin. Heille on turvattava S2-kielen opiskelu (eli suomenkielen valmistava opetus). On varauduttava tarvittavaan kriisiapuun oppilas- ja opiskeluhuollon puolella yhteistyössä SiunSoten (Itä-Suomen hyvinvointialue 2023) kanssa. Henkilöstöresurssien lisäämiseen tulee myös varautua taloudellisesti. Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon työntekijöitä sekä kielten opettajia ja koulunkäynninohjaajia tulee palkata tarvittaessa lisää nopeasti ilman pitkää byrokratiaa. Varhaiskasvatusta tulee tarjota jo ennen lakimuutosta.
Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökunnan sekä kaikkien kriisityötä tekevien jaksamista tulee haastavassa maailmantilanteessa tukea kaikin keinoin.
Virpi Eronen, kunnanvaltuutettu (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *