Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä yhdessä kuntien kanssa – HYTE-kertoimet käyttöön!

MIELIPIDE Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kuntien järjestämis- ja rahoitusvastuilta uusille hyvinvointialueille. Hyvinvointialueiden ratkaistavaksi tulee monia kiperiä kysymyksiä liittyen tarjottaviin palveluihin, mutta on syytä muistaa, että hyvinvointia ja terveyttä on tärkeää edistää myös kuntien toimesta.


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä painopiste halutaan siirtää perusterveydenhuoltoon sekä ennaltaehkäisyyn. Hyvinvointialueiden on toiminnassaan järkevää ennakoida ja tarjota enemmän hyvinvointia tukevaa toimintaa, pahoinvointia purkavan toiminnan ohella. Hyvinvointialueet eivät voi tämän tavoitteen potentiaalia kuitenkaan yksin täyttää.
Kuntien vastuulla edelleen on huolehtia muun muassa koulutuksesta ja sivistyksestä sekä elinympäristöstä – näiden toimien vaikutus ihmisen hyvinvointiin lienee kiistaton, ja siksi niistä tulee pitää huolta.
Etenkin varhaiskasvatuksen ja koulutuksen maailmassa HYTE-työ korostuu; hyvinvointipedagogien sekä käytännön toimien, kuten hampaiden pesuun opastamisen tai maksuttomien harrastusten mahdollistamisen rooli on tärkeä.
Tästä tulevaisuustyöstä ja siihen käytetystä panoksesta tullaan myös palkitsemaan. Vuoden 2023 alusta, kun hyvinvointialueet astuvat voimaan ja kunnille jaetaan valtionosuuksia, on tarkoitus kuntia palkita hyvinvoinnin ja terveyden eteen tehdystä työtä HYTE-kerrointen avulla. Kannustimen tarkoitus on kuitata kyseiseen työhön käytettyjä resursseja, mutta myös kannustaa kehittämään tätä osa-aluetta kunnan toiminnassa. Hyvinvointialueella kertoimet ovat myös kannustimena, joten tavoitteellinen yhteistyö kuntien kanssa on kaikkien etu.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ei ole pikamatka – se on pitkäjänteinen maratonjuoksu, joka kyllä palkitsee juoksijansa tulevaisuudessa hyvinvoivina ja terveinä ihmisinä.
Emilia Kangaskolkka (sd.), aluevaaliehdokas
liperiläinen kunnanvaltuutettu (sd.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *