Hyvinvointia luvassa puheissa, mutta miten se saadaan aikaan

MIELIPIDE Lehdet ovat nyt aluevaalien alla mielipidekirjoituksia Siun sotesta pullollaan. Vastuullisia, positiivisesti tulevaisuuteen katsoen ja jokaiselle hyvinvointia luvaten. Kun nämä kaikki toteutetaan, pohjoiskarjalaisten hyvinvointi kohenee todellakin merkittävästi. Jokainen lukija kuitenkin ymmärtää, että toiveet ovat eri asia, kuin toteutus.

Raha ratkaisee, missä määrin toiveet täyttyvät, ja siitä päättää jatkossa valtio. Olemme täällä Siun sotessa eläneet jatkuvan alirahoituksen ja säästämisen vuosia, eikä siihen ole nopeasti muutosta tulossa, ellei hallitus ja eduskunta toisin päätä. Vuoden päästä tulevat eduskuntavaalit ja niiden tulos ratkaisee, tullaanko rahoitusraameja muuttamaan. Nyt meidän siis on selviydyttävä käytettävissä olevalla rahalla parhaalla mahdollisella tavalla.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta että yksityiskohdat toimisivat, täytyy kokonaisuuden toimia. Siun soten visio on hyvinvoiva pohjoiskarjalalainen ja siksi sen tulee olla johtamisen kannalta se keskeinen mittari, annetuissa taloudellisissa raameissa. Pitkäaikainen jatkuva säästäminen on johtanut siihen, että johtamisen keskiöön ovat ihmisten sijaan nousseet numerot ja kun numeroilla (käytetään hienompaa nimitystä ”tiedolla johtaminen”) johdetaan, seurauksena ovat organisaation lyhytnäköinen näennäistehokkuus ja ihmisten unohtuminen. Alamme nyt nähdä seuraukset mittavina henkilöstö- ja palvelustuottamisongelmina.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitää yksinkertaisesti keskittyä säästämisen sijaan ongelmien ratkaisuun. Kun ollaan kriisissä, johdon täytyy mennä etulinjaan luomaan uskoa joukkoihin, ratkaisemaan nopeasti helpot ongelmat ja rakentamaan pitovoimaa. Sieltä se lähtee myönteinen kierto käyntiin, siellä taistelu voitetaan. Päätöksentekoa täytyy viedä sinne, missä työt tehdään, toiminnot täytyy sada tukemaan toisiaan osaoptimoinnin sijaan. Se tarkoittaa myös organisaation madaltamista ja toimintojen järkevää yhdistämistä, missä mahdollista.

Kun nämä toteutuvat, rahat riittävät ja pohjoiskarjalalaiset voivat paremmin.

Uskon vahvasti näin kahden vuosikymmenen kokemuksella muutosjohtamisesta.

Timo Paakkunainen (ps.)

aluevaaliehdokas

Rääkkylän kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

Siun soten yhtymähallituksen Rääkkylän kuntapaikkaedustaja ja varajäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *