Avoimuus hyvinvointialueella

MIELIPIDE Olemme muodostamassa Suomeen uutta toimintamallia ja organisaatiorakennetta luodessamme hyvinvointialueet. Pohjois-Karjalassahan tällainen jo on. Ennen Siun sotea, sosiaali- ja terveydenhuollon toimiessa kunnan alaisena, sen päättäjät tulivat oman kunnan vaalituloksen mukaisesti luottamushenkilöisistä lautakunnista. Nyt valta siirtyy suurelle alueelle. Jos pienet kunnat eivät saa edustajia, valta menee isommille eli täällä Joensuulle. On siis tärkeää äänestää oman kunnan edustajaa!

Kun hyvinvointialueen organisaatioon alkaa muodostua uusia lautakuntia, suunnitteluryhmiä ja jaostoja, tulee niiden toiminta pitää avoimena ja läpinäkyvänä. Valta luisuu valitettavan helposti erilaisille ohjausryhmille, jotka tulevat demokraattisen päätöksenteon sivusta, todennäköisimmin talouselämästä ja yrityksien suunnalta.
Olen tehnyt Liperin kunnassa valtuustoaloitteen, että kaikki kunnan organisaation ohella toimivat suunnitteluryhmät ja toimikunnat avataan läpinäkyviksi kuntalaisille.

Sama malli tulee luoda tuleville hyvinvointialueille. Mitä ikinä organisaatioon muodostuukaan lautakuntineen ja ohjausryhmineen, tulee huolehtia, että kaikki toiminta on avointa ja läpinäkyvää. Ryhmän kokoamisen periaatteet ja jäsenistö tulee olla hyvin perusteltu, asiantuntijuudet huomioitu, asioiden käsittelyn kannalta olennaiset jääviydet poistettu ja muistiot julkisia niiltä osin kuin se on lain mukaan mahdollista.

Kun sitten hyvinvointialueet on avoimesti ja demokraattisesti luotu, saadaan toteutettua hoitoonohjaamisen yhden puhelun periaate, matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut kaikenikäisille, viikon hoitotakuu sekä laadukas kotiasumista tukeva hoitomalli ikäihmisille.

Jokaisen meistä on nyt vaikutettava ja äänestettävä. Vastuu meidän hyvinvointimme suunnasta on omissa käsissämme. Luodaan sen perusta demokratian säännöillä vahvalle kalliolle ja yksilön hyvinvointia ylläpitävät rakenteet avoimiksi ja läpinäkyviksi.

Virpi Eronen (sdp.)
aluevaaliehdokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *