Mielipide: Juhlavuodet takana – toimelias arki edessä

Olemme viettäneet Suomen itsenäisyyden 100 juhlavuosia. Vuonna 1917 tapahtui itsenäisyytemme julistaminen, vuonna 1918 sen toteuttaminen.

Mantsinen Group Ldt Oy ei pyöri enää pelkästään kotimaan kuvioissa. Eikä ainoastaan lähimaissa. Sillä on avauksia myös valtamerten takana. Mihin Mantsinen Croup Ldt Oy vielä johtaakaan!

Myöskään Rakennustoimisto Eero Reijonen ei liiku silmät ummessa! Pohjois-Karjala on tunnetusti metsien maakunta. Puinen nelikerrostalo Joensuuhun! Sellainen vaatinee jo uskallusta. Elämme luonnonläheisyyden aikaa. Ovatko peräti uudet näköalat avautumassa ja luomassa viihtyisyyttä asuntotuotantoon?

Kannattaa aina muistaa, että jo 1500–1600-lukujen taitteessa ortodoksinen ja luterilainen kulttuuri alkoivat Liperin emäpitäjässä kohtailla. Hengenviljely on aina avainsana myös aineelliseen kehitykseen.
Liperin kirkonkylän keskellä sijaitsee maamme vanhin suomenkielinen kuntakirjasto. Tällä hetkellä upea rakennus komeilee ”Potemkinin kulissina” kyläkuvaa halliten. Tuskin Korkeimman hallinto-oikeuden päätös tälläista tarkoitti. Ainakaan pitemmäksi aikaa!

Satuin kauan sitten olemaan saapuvilla Liperin lukiolla pidetyssä kokouksessa, jossa keskusteltiin lukion mahdollisesta lakkauttamisesta. Korostin lakkauttamisen merkitsevän nuoremman väestövirran suuntautumista muualle. Tänään lukion lakkauttamisen seuraukset jo näkyvät. Lukiota olisi pitänyt päinvastoin kehittää esim. kielilukion suuntaan.

Vieläkään ei ole myöhäistä! ”Syksyllä silloin ja silloin alkaa Liperin kirkolla kielilukio, jossa muiden aineiden ohella suomen-, ruotsin-, englannin-, venäjän-, saksan-, ranskan- ja espanjankielet”. Laaja-alaisen ilmoittelun lisäksi esim. kunnallinen tonttiajattelu, rantatontit huomioiden, asianmukaiseen käsittelyyn!

Heikki Savola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *