Lukijalta: Lautasuon hiekkauimaranta takaisin?

Nauttiessamme tällä erää yli 25 asteisista luonnon uimavesistä tuli mieleeni Lautasuon entinen ”uimaranta”. Muistan lapsuudessani uineeni Lautasuon tien päässä sijainneella hienohiekkaisella uimarannalla, joka oli loiva ja täysin Kuoringan levähdysalueen rantaan verrattavissa.Valitettavasti tuo ranta on enää muisto vain. Nykyään se on suureksi osaksi ruovikkoa ja pajukkoa lukuunottamatta Ekoalueen kohdalla olevaa pientä raivattua rantaa. Tuon hienon hiekkarannan kohtaloksi lienevät koituneet 1960- ja 70-luvuilla Pielisjoesta virranneet jätevedet, ainakin osittain.
Luonnonsuojelijat ovat vuosien kuluessa vastustaneet Pyhäselän rantojen ruoppausta, esimerkiksi Joensuun Aavarannan Ässätiellä. Nyt kun on saatu rohkaiseva esimerkki muinoisen hiekkarannan ennallistamisesta Kannonkoskelta, voisi olla otollinen hetki viritellä Lautasuon uimarannan ennallistamista 1960-luvun alun mukaiseksi. Saattaisi olla aikamoinen vetovoimatekijä Ylämyllylle jos siitä saataisiin yleinen uimaranta.
Valitettavasti itselläni ei ole valokuvia 1950- ja 60-luvuilta Lautasuon hiekkauimarannasta, mutta löytyisiköhän niitä Kotiseutu-uutisten lukijoilta? Jos niitä löytyisi, voisi alkaa viritellä keskustelua uimarannan ennallistamisesta.
Eila Siponen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *